Curtea Constituțională: Nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale în aceeași zi

  • 07 Iulie 10:21
Curtea Constituțională:  Nu pot avea loc alegeri  parlamentare anticipate și prezidențiale în aceeași zi

Alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc concomitent cu cele prezidențiale. O decizie în acest sens a fost pronunțată în această dimineață de Curtea Constituțională, care a fost sesizată de doi deputați, unul din opoziție iar altul de la guvernare. Primele reacții au venit de la politicieni - unii laudă decizia Curții, alții sunt rezervați în comentarii.

Decizia Curții Constituționale mai prevede că Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului șefului statului. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, explică:

Curtea a hotărât că este interzisă, în orice circumstanță, dizolvarea parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R. Moldova. Este interzisă desfășurarea alegerilor parlamentare și alegerilor prezidențiale ordinare sau anticipate în aceeași perioadă”.

Unul dintre autorii sesizării, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, de opoziție, Sergiu Litvinenco, spune că formațiunea sa a luat act de decizia Curții, însă nu au decis deocamdată următoarele acțiuni.

Din punctul meu de vedere, indiferent de orice, nu cred că Republica Moldova are vreo șansă să meargă înainte cu un parlament ales după chipul și asemănarea lui Plahotniuc. Chiar nu cred. Aparent, iarăși conform dispozitivului, prima zi când este posibilă dizolvarea Parlamentului este 24 decembrie 2020”.

Reprezentantul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, care a depus și el o sesizare la Curte, a declarat că nu poate comenta decizia enunțată de judecătorii constituționali.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, califică decizia de astăzi a Curții Constituționale drept un triumf.

În Republica Moldova a triumfat astăzi, din nou dreptatea, a triumfat Constituția și aceasta datorită Curții Constituționale, care a spus și ea, deopotrivă cu Constituția, nu unor politicieni oportuniști, populiști.”

O reacție vine și de la grupul parlamentar Pro Moldova, care menționează, într-un comunicat, că decizia Înaltei Curți nu lasă loc de interpretări și că trebuie încetate exercițiile de ingeniozitate juridică și instalat un Guvern capabil să relanseze economia.

Amintim că în luna mai, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, și socialistul Vasile Bolea, au depus la Curtea Constituțională două sesizări referitoare la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R. Moldova și la organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în aceeași zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
30
Câțiva nori
Umiditate:28 %
Vint:6,2 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 09 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău