Flacăra olimpică a sosit la Tokyo pentru o ceremonie într-un stadion gol

  • 09 Iulie 2021 09:10
Flacăra olimpică a sosit la Tokyo pentru o ceremonie într-un stadion gol

Flacăra olimpică a sosit vineri la Tokyo pentru o ceremonie într-un stadion gol, a doua zi după ce autoritățile japoneze și organizatorii au decis să interzică prezența spectatorilor la majoritatea siturilor, de teama Covid-19, informează AFP, potrivit Agerpres.

Exact cu două săptămâni înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor, programată pentru 23 iulie, flacăra olimpică a fost purtată pe scenă într-un felinar și predată simbolic guvernatoarei de Tokyo, Yuriko Koike.

Organizatorii JO 2020 și oficialii japonezi au anunțat joi seara decizia lor de a interzice prezența publicul la evenimentele sportive de la Tokyo. Spectatorii ar urma să fie autorizați pe anumite situri din afara capitalei nipone, cum ar fi departamentul Fukushima.

Aceasta înseamnă că Jocurile Olimpice 2020, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi primele din istorie care vor avea loc în mare parte în spatele porților închise.

Măsura este urmarea deciziei guvernului japonez de a reinstaura o stare de urgență sanitară - a patra de la începutul pandemiei - la Tokyo până pe 22 august, în condițiile în care Jocurile se vor încheia pe 8 august.

Ștafeta torței olimpice trebuia să genereze emoție, dar a fost interzisă pe drumurile publice din mai multe departamente și chiar la Tokyo. Micile ceremonii de aprindere a flăcării sunt organizate simbolic fără spectatori.


Vineri, cinci trompetiști în costume negre au interpretat o melodie antrenantă, sub un cort alb care îi adăpostea de ploaie, în fața presei și a unui grup restrâns de oficiali. Însă tribunele au rămas goale pe stadionul din Parcul Olimpic Komazawa, în suburbiile sudice ale capitalei, care a fost construit pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964.

"Mă bucur că găzduim ștafeta flăcării olimpice, cu aceste moșteniri pe care le arătăm cu mândrie acasă și în străinătate", a spus cu această ocazie Koike.

Însă guvernatoarea de Tokyo, care a fost internată recent pentru epuizare, a tușit de trei ori în timpul scurtului său discurs și de multe ori după aceea, precizează AFP.

Joi, ea estimase că desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo cu porțile închise este "sfâșietoare", îndemnându-i totodată pe locuitori să urmărească competițiile de acasă, "într-un mod sigur".


În momentul anunțului stării de urgență, premierul japonez Yoshihide Suga a subliniat necesitatea "de a evita ca infectările să se răspândească din nou în toată Japonia, având în vedere impactul noii variante" Delta, mai contagioasă, care reprezintă acum aproximativ 30% din cazuri în arhipelagul nipon.

Japonia a fost relativ scutită până acum de pandemia de Covid-19, cu mai puțin de 15.000 de decese înregistrate oficial de la începutul anului 2020, însă campania sa de vaccinare s-a accelerat abia în luna mai. Puțin peste 15% din populație a fost complet vaccinată până acum, iar experții se tem că varianta Delta ar putea provoca un alt val care ar putea copleși spitalele japoneze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău