Fizicienii germani ar fi descoperit accidental materia întunecată încă din 2014

  • 09 Martie 2020 19:45
Fizicienii germani ar fi descoperit accidental materia întunecată încă din 2014

Este posibil să fi descoperit deja, experimental, misterioasa materie întunecată și să nu știm? Aceasta este întrebarea înaintată de o lucrare științifică publicată la 12 februarie în Journal of Physics G.

Autorii acestei lucrări susțin că particula elementară de materie întunecată ar fi așa-numitul hexaquarc d*(2380), ce ar fi fost deja detectat experimental în 2014, transmite luni Live Science.

Materia întunecată, care exercită atracție gravitațională dar nu emite lumină, rămâne un mister. Fizicienii nu știu din ce este compusă, iar numeroase experimente concepute pentru a o descoperi s-au încheiat fără succes. Însă chiar și așa, majoritatea covârșitoare a fizicienilor sunt convinși că materia întunecată există. Dovezile indirecte ale existenței ei sunt vizibile peste tot în Univers: roiuri de stele care se rotesc mai repede decât ar fi trebuit, distorsiuni misterioase ale luminii pe cerul nopții și chiar găuri făcute în Calea Lactee de un impactor nevăzut - toate acestea și multe altele par să indice faptul că există ceva nevăzut și neînțeles care ar reprezenta majoritatea materiei din Univers.

Cele mai populare teorii cu privire la materia întunecată implică clase întregi de particule teoretice, din afara Modelului Standard din fizică - teoria dominantă ce descrie particulele subatomice. Majoritatea acestora se înscriu în două mari categorii: axionii foarte ușori și greii WIMP (weakly interacting massive particles). Există și alte teorii, chiar și mai exotice, ce implică tipuri de neutrini încă nedescoperite sau o clasă ipotetică de găuri negre microscopice.

Mikhail Bashkanov și Daniel Watts, fizicieni la Universitatea din York, Anglia, sunt de părere că materia întunecată ar fi putut fi deja descoperită și că particula fundamentală a acestui tip de materie este hexaquarcul d*(2380) sau, pe scurt, "d-star".

Quarcurile sunt particulele fizice fundamentale din Modelul Standard. Trei quarcuri unite între ele (prin intermediul unor particule denumite gluoni) pot forma un proton sau un neutron - particule din care se formează apoi atomii. Aranjarea acestor quarcuri în moduri diferite duce la obținerea unor particule mult mai exotice. "D-star" are sarcină pozitivă și este o particulă formată din șase quarcuri. Cercetătorii cred că au identificat această particulă, care a apărut pentru o fracțiune de secundă în timpul unui experiment desfășurat în 2014 la Centrul de Cercetare Jülich din Germania. Dar, pentru că s-a descompus extrem de rapid, detecția hexaquarcului d*(2380) nu a putut fi pe deplin confirmată.

Particulele individuale "d-star" nu pot explica materia întunecată pentru că se descompun mult prea repede. Însă, după cum a explicat Bashkanov pentru Live Science, la începuturile Universului, aceste particule ar fi putut să se grupeze între ele într-o manieră care le-a făcut să nu se mai descompună atât de rapid.

Acest scenariu se produce în cazul neutronilor. Dacă scoți un neutron dintr-un nucleu atomic, se descompune foarte rapid, însă împreună cu alți neutroni și protoni din interiorul nucleului devine foarte stabil, conform lui Bashkanov.

"Hexaquarcurile se comportă exact la fel", a subliniat el.

Bashkanov și Watts au avansat ipoteza că grupuri de astfel de hexaquarcuri ar putea forma substanțele cunoscute drept condensatele Bose-Einstein (BEC). În experimente cuantice, aceste condensate se formează atunci când temperatura scade atât de mult încât atomii încep să se suprapună și se amestecă între ei, similar modului în care se comportă protonii și neutronii în interiorul atomilor. Este vorba despre o stare a materiei diferită de cea solidă.

La începuturile Universului, astfel de substanțe BEC au preluat electroni liberi, formând un material neutru. Un condensat BEC "d-star" cu sarcină neutră, susțin cei doi fizicieni, s-ar comporta foarte similar materiei întunecate: invizibil dar cu o semnificativă forță gravitațională.

Motivul pentru care, spre exemplu, nu cădem prin scaun atunci când ne așezăm este că electronii din scaun resping electronii din zona posterioară, generând o barieră de sarcini electrice negative care nu se pot intersecta. În condiții optime, conform lui Bashkanov, substanțele BEC formate din hexaquarcuri cu electroni capturați nu se confruntă cu astfel de bariere și pot trece prin orice formă de materie barionică la fel ca niște fantome.

Astfel de condensate s-ar fi putut forma la scurt timp după Big Bang, pe măsură ce spațiul a trecut de la o supă de plasmă quarc-gluonică, fără particule atomice distincte, în era "modernă" în care au apărut particule precum protonii, neutronii etc. În perioada în care s-au format aceste particule atomice de bază, condițiile au fost perfecte pentru condensatul hexaquarc să se separe din plasama quarc-gluonică.

"Înainte de această tranziție, temperatura era prea ridicată, iar după ea, densitatea este prea mică", conform lui Bashkanov.

În această perioadă de tranziție, quarcurile ar fi putut să rămână fie în particule ordinare, așa cum sunt protonii și neutronii, fie în condensate BEC din hexaquarcuri, care în prezent ar putea fi materia întunecată.

Dacă această ipoteză este corectă, atunci materia întunecată va putea fi detectată experimental. Chiar dacă condensatele BEC sunt foarte stabile, din când în când se întâmplă ca acestea să se descomopună în apropierea Pământului. O astfel de descompunere ar fi vizibilă în detectoarele concepute să identifice radiațiile cosmice și ar părea că provine din toate direcțiile simultan, ca și cum sursa sa ar ocupa întreg spațiul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău