FISM se implică pentru a găsi soluții în privința unicii școli românești din r.Taraclia

  • 14 Iunie 2018 09:43
FISM se implică pentru a găsi soluții în privința unicii școli românești din r.Taraclia

Apelul unioniștilor de a salva unica școală cu predare în limba română din raionul Taraclia a fost auzit de autorități! O delegație din satul Aluatu, raionul Taraclia a fost invitată la sediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru a discuta această problemă și a identifica o soluție. Din delegație va face parte primarul satului Aluatu, Anatolie Bobici, directoarea gimnaziului Ada Donceva, precum și câțiva profesori ai școlii.

Întrevederea va avea loc joi, 14 iunie 2018, la ora 15:00, la sediul FISM din Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, etajul 3). Invitația a fost făcută de directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu. Potrivit primarului satului Aluatu, la întrevedere va participa Secretarul General de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Nu se cunoaște deocamdată dacă întrevedereava va fi publică sau cu ușile închise.

Totodată, subiectul școlii românești din Aluatu a fost abordat astăzi și în cadrul Parlamentului. La ședința Comisiei Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata Maria Ciobanu a solicitat membrilor comisiei să întreprindă o vizită la fața locului pentru a analiza problema. Astfel, s-a decis ca la începutul săptămânii viitoare, deputații să meargă la gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din Aluatu, Taraclia. „Acestea și alte probleme dorim să vedem cum se pot rezolva pentru a nu se închide această instituție educațională cu predare în limba română. Nu cred că necesită surse financiare exorbitante încât să nu le poată acoperi bugetul. În cadrul ședinței plenare de mâine va fi anunțat când va avea loc această vizită”, a declarat deputata Maria Ciobanu.

Mai mult, după finalizarea discuțiilor celei de-a VII-a reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, deputatul Roman Boțan a discutat cu Nicolae Daniel Popescu, deputat, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a legislativului de la București, despre necesitatea suportului pentru Gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din s. Aluatu, r. Taraclia. Iar în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul a solicitat reprezentanților din partea FISM Moldova și a Senatului Parlamentului României suport pentru această instituție, la care s-a răspuns pozitiv. (VIDEO - https://www.facebook.com/roman.botan/videos/1268383596632364/)

Amintim că Gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia riscă să fie închis din cauza condițiilor dezastruoase în care a ajuns. Pereții școlii sunt deteriorați și se pot prăbuși în orice moment peste copii, în clase predomină mucegai, iar mobilierul este distrus. Din cauza numărului tot mai mic de elevi și a condițiilor anti-sanitare și deplorabile în care a ajuns, școala riscă să fie închisă, iar copiii să fie trimiși la zeci de kilometri distanță pentru a-și face studiile. În acest context, Asociația Obștească „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”, care este apolitică și non-profit, a lansat o amplă campanie de salvare a acestei școli. Pentru reparația cosmetică a școlii sunt necesari bani enormi. Autoritățile locale și raionale spun că nu dispun de resursele necesare pentru reparația școlii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău