Fișele energetice, obligatorii din noiembrie

  • 31 Octombrie 2014 11:47
Fișele energetice, obligatorii din noiembrie

Din luna noiembrie, în Republica Moldova intră în vigoare obligativitatea fișelor energetice, aplicate pe aparatele electrocasnice, dar și a altor produse cu impact energetic.

Aceasta va permite consumatorilor să aleagă produse eficiente, deci să economisească bani la plata facturilor lunare. 

Etichetele energetice vor fi obligatorii pentru cinci categorii de aparate de uz casnic, cum ar fi uscătoarele de rufe, climatizoarele, cuptoarele de bucătărie, corpurile de iluminat și mașinile de spălat.  Ele vor conține categorii, de la  „A”, produsul cel mai eficient la „G” - cel mai puțin eficient.

Potrivit directorului la Agenția pentru eficiență energetică, Ciprian Bârliba, în condițiile dependenței Republicii Moldova de resursele energetice externe în proporție de 95%, Guvernul vrea astfel să realizeze economii de pînă la 40% la consumul de electricitate în rîndul populației, care poate, de altfel să-și răscumpere produsele în termen de pană la un an.

Mai mult, după plasarea pe piață a produsului, importatorii vor trebui să reînoiască toate documentele privind evaluarea conformității energetice pentru un interval de zece ani și să le prezinte, la cerere, cumpărătorilor, dar și Agenției pentru protecția drepturilor consumatorilor. 

Mulți însă nu cunosc despre existența unor astfel de etichete energetice, dar nici nu știu la ce le-ar folosi informațiile plasate pe acestea.

Inițiativa face parte din asistența Uniunii Europene în domeniul energetic, acordată Republicii Moldova, în condițiile în care peste 45% din consumul energiei electrice revine populației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău