Fiscul va SANCȚIONA casele de schimb valutar

  • 09 August 2017 16:51
Fiscul va SANCȚIONA casele de schimb valutar

Serviciului Fiscal de Stat (SFS) va avea dreptul să sancționeze unitățile de schimb valutar, dacă acestea vor comite abateri la utilizarea mașinilor de casă și control. Sancțiunile vor fi aplicate în baza neregulilor constatate de către angajații Băncii Naționale (BNM) în cadrul controalelor.

Potrivit unui proiect de lege, care urmează să fie examinat la ședința de mâine a Cabinetul de miniștri, după ce vor efectua controale la casele de schimb valutar, funcționarii de la BNM vor întocmi un raport în trei exemplare, dar nu în două cum este în prezent, notează BizLaw. Dacă aceștia vor constata încălcarea prevederilor legii în partea ce ține de utilizarea mașinilor de casă și control cu memorie fiscală de către unitățile de schimb valutar, BNM va remite SFS un exemplar al actului de control privind rezultatele verificărilor, cu mențiunea ”spre examinarea aplicabilității sancțiunilor conform Codului fiscal și/sau Codului contravențional”. În rezultat, funcționarul fiscal va întocmi actul de control și/sau procesul-verbal cu privire la contravenție.

Autorii proiectului de lege susțin că modificarea este necesară, pentru că, de multe ori, în timpul verificărilor efectuate de către BNM sunt depistate încălcări la utilizarea mașinilor de casă, dar casele de schimb valutar rămân nepedepsite.

Totodată, sunt propuse și modificări și în ceea ce ține de dreptul unităților de schimb valutar de a efectua operațiuni prin intermediul aparatelor de schimb. Astfel, acestea vor trebui să fie dotate cu dispozitive sau sisteme pentru înregistrarea operațiunilor cu numerar în conformitate cu prevederile legislației fiscale, urmând să asigure în regim automat eliberarea bonului de casă sau a unui alt document fiscal.

În acest sens, se introduce în Codul fiscal noțiunea de sistem informatic valutar. Acesta va transmite în timp real informația în sistemul informațional al SFS despre executarea operațiunilor de schimb valutar, în numerar cu persoane fizice, efectuate de aparatele de schimb valutar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău