Finlanda vrea să fie interzisă intrarea turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene

  • 16 August 2022 09:56
Finlanda vrea să fie interzisă intrarea turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene

În cadrul unei reuniuni a șefilor de guvern din țările nordice, Finlanda anunță că este de acord cu interzicerea intrării turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a spus din nou, însă, că se opune unei astfel de măsuri, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Nu cetățenii ruși au început războiul, dar în același timp trebuie să fim conștienți de faptul că ei susțin războiul”, a declarat Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, în timpul întâlnirii găzduite de Norvegia. „Nu cred că este corect ca cetățenii ruși să poată intra în UE și în spațiul Schengen și să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a adăugat ea. Finlanda, care are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalități de a limita unilateral vizele turistice pentru cetățenii ruși.

Cancelarul Olaf Scholz nu susține interdicția de intrare în UE pentru cetățenii ruși, poziție pe care a mai făcut-o cunoscută, anterior, la momentul în care a fost ridicată prima dată această problemă. „Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertății și fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, opinat Scholz.

Șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută: „Este de înțeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puțin ciudat faptul că Rusia a atacat o țară europeană și în același timp noi primim turiști dintr-o țară care a atacat o altă țară”, a afirmat ea.

Și premierul suedez, Magdalena Andersson, a menționat că guvernul său nu și-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. „Există argumente solide de ambele părți”, a spus Andersson. Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Store, a cărui țară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acțiune comună.

Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, a cerut statelor UE și din G7 să nu mai emită vize pentru cetățenii ruși, cereri similare, cu referire la turiștii ruși, fiind formulate anterior de șefele guvernelor eston și finlandez, Kaja Kallas și Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat  Rusia stat susținător al terorismului, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetățenii ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău