Finlanda se alătură statelor baltice și închide frontierele pentru autoturismele înmatriculate în Rusia

  • 16 Septembrie 2023 11:15
Finlanda se alătură statelor baltice și închide frontierele pentru autoturismele înmatriculate în Rusia

Finlanda își va închide începând de sâmbătă frontierele pentru autoturismele înmatriculate în Rusia, la fel cum au făcut deja miercuri statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia), conform instrucțiunilor emise săptămâna trecută de Comisia Europeană, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Interdicția privește toate autoturismele, autorulotele și vehiculele cu o capacitate de transport de maxim zece persoane care au numere de înmatriculare rusești, cu excepția celor care aparțin unor cetățeni din statele UE cu reședința permanentă în Rusia și ale familiilor acestora, vehiculelor diplomatice și a celor care trec granița în scopuri umanitare.

De asemenea, persoanele care dețin în Finlanda vehicule cu numere de înmatriculare rusești au un termen de șase luni pentru a le scoate din țară.

Finlanda este țara membră a UE cu cea mai lungă frontieră cu Rusia (1.340 de kilometri) și săptămânal circa 5.000 de autoturisme trec această graniță, în pofida restricțiilor impuse de Helsinki turismului rus. Potrivit ministrului finlandez de externe Elina Valtonen, circa trei sferturi dintre aceste treceri ale frontierei sunt efectuate de persoane cu dublă cetățenie, care au permis de reședință în Finlanda ori au legături de familie în această țară.

Comisia Europeană a publicat pe 8 septembrie noi dispoziții privind aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, printre acestea numărându-se interzicerea intrării în UE a autoturismelor înmatriculate în Rusia și introducerea de către cetățenii ruși a unor bunuri personale precum PC-uri sau smartphone-uri, considerate importuri ilegale și care pot fi confiscate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău