Finlanda a lăsat deschis un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia

  • 25 Noiembrie 2023 13:45
Finlanda a lăsat deschis un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia

Finlanda și-a închis temporar toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția unuia, pentru a opri un aflux neobișnuit de mare de migranți din Africa și Asia care sosesc de pe teritoriul Rusiei, relatează Reuters.

Helsinki acuză Moscova că a adus aproximativ 700 de migranți la granița finlandeză în ultimele două săptămâni, majoritatea din Yemen, Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia și Siria. Kremlinul respinge acuzațiile oficialului de la Helsinki, scrie Defense Romania.

Finlanda a închis patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia săptămâna trecută, iar vineri seara a închis punctele de trecere a frontierei rămase, cu excepția celui mai nordic punct de trecere, Raja-Jooseppi, din regiunea arctică. Măsura va rămâne în vigoare pentru luna viitoare. Raja-Jooseppi a fost deschis traficului dimineața și va continua să primească cereri de azil în cele patru ore de lucru ale zilei, a declarat polițistul de frontieră finlandez.

Joi, 92 de migranți ilegali au ajuns la punctele de trecere a frontierei Salla și Vartius, dar nu au existat noi sosiri în timpul nopții.

Între timp, Finlanda se așteaptă la sosirea a zeci de membri ai Agenției Europene pentru Paza de Frontierelor (Frontex) pentru a ajuta la patrularea graniței cu Rusia, lungă de 1.340 de kilometri. Primul grup de personal Frontex va sosi în Finlanda pe 29 noiembrie și va include experți în supraveghere, traducători și experți în verificarea documentelor.

Finlanda a adoptat anul trecut o lege care permite autorităților sale de frontieră să suspende, în mod excepțional, să accepte cereri de azil la anumite puncte de trecere, în cazul în care țara nordică devine ținta imigrației în masă, orchestrată de o altă țară (așa cum a fost cazul Belarusului care a inundat granița poloneză cu migranți veniți din țările africane).

Poliția de frontieră finlandeză a spus că se pregătește pentru toate scenariile, inclusiv pentru o încercare a migranților de a trece pe teritoriul finlandez pe drumuri forestiere. „Am solicitat echipamente de supraveghere și monitorizare, inclusiv radare cu camere termice”, a spus un oficial al poliției naționale de frontieră.

Frontex va desfășura 50 de ofițeri de poliție și alt personal și echipamente, inclusiv vehicule de patrulare, în Finlanda, pe lângă cei nouă membri Frontex care au fost deja dislocați.

Norvegia, care are și granița cu Rusia, nu a observat până acum nicio neregulă, a declarat vineri prim-ministrul Jonas Gahr Stoere, în timpul unei vizite în capitala Estoniei, Tallinn.

La fel ca Finlanda, și Estonia se confruntă cu presiunea migranților la granița cu Rusia. Ministerul de Interne din Estonia a acuzat joi Rusia de o „operațiune ofensivă hibridă” de acumulare a migranților la granița statului baltic cu scopul de a submina securitatea statului și de a hărțui populația. Aproximativ 30 de migranți, majoritatea din Somalia și Siria, au încercat să intre în Estonia din Rusia în ultimele zile, dar ministerul susține că nimeni nu a solicitat azil și că toți au fost trimiși înapoi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău