Finlanda a anunțat rezultatele experimentului prin care a oferit bani șomerilor pentru a-i face să munceasă și să-și asigure traiul

  • 08 Februarie 2019 12:01
Finlanda a anunțat rezultatele experimentului prin care a oferit bani șomerilor pentru a-i face să munceasă și să-și asigure traiul

Guvernul finlandez a anunțat vineri rezultatele preliminare ale experimentului cu venitul minim garantat, cercetătorii precizând că acest experiment nu a reușit să îi stimuleze pe șomeri să muncească mai mult și să câștige mai mulți bani, așa cum se spera, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În cursul acestui experiment, 2.000 de șomeri, cu vârsta între 25 și 58 de ani, selectați aleator, au devenit primii europeni care au beneficiat de un venit minim, un cec de 560 de euro pe lună timp de doi ani, indiferent dacă au găsit sau nu un loc de muncă.

"Impactul asupra gradului de ocupare pare să fie unul minor pe baza rezultatelor înregistrate în primul an", a informat ministrul finlandez al Sănătății și Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila.

În pofida unei creșteri economice solide și a unui șomaj redus, Finlanda suferă de pe urma îmbătrânirii populației. Autoritățile de la Helsinki vor să restructureze sistemul de securitate socială și să îl adapteze la o piață a muncii în care mai puțini oameni vor avea o slujbă cu un program tradițional.

Prin experimentul cu venitul minim garantat, Guvernul finlandez a testat ideea unei plase de siguranță pentru cei care nu pot sau aleg să nu muncească, și în același timp să îi încurajeze să lucreze în regim part-time sau ca freelancer, fără teama că ar putea să piardă ajutorul de șomaj.

Chiar dacă impactul asupra șomajului a fost unul redus, bunăstarea și starea de sănătate a celor care au beneficiat de venitul minim garantat a fost mai mare decât cea a grupului de control, subliniază cercetătorii.

Experimentul din Finlanda, primul de acest fel introdus la nivel național, a fost implementată de Guvernul condus de Juha Sipila, primul premier finlandez milionar, între 2017 și 2018. Planul original al Guvernului finlandez a fost să extindă schema venitului minim garantat după doi ani de teste.

Însă, potrivit analiștilor, indiferent de rezultatul experimentului, este puțin probabil ca Finlanda să introducă în curând un venit minim garantat la nivel național. Potrivit unor estimări, adoptarea unui astfel de venit la nivel național ar adăuga aproximativ cinci puncte procentuale la deficitul public al Finlandei raportat la PIB.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău