Finanțarea UE nu a redus suficient presiunea asupra centrelor de primire a migranților în Grecia și Italia (raport ECA)

  • 13 Noiembrie 2019 18:45
Finanțarea UE nu a redus suficient presiunea asupra centrelor de primire a migranților în Grecia și Italia (raport ECA)

Susținerea financiară acordată de Uniunea Europeană centrelor de primire și înregistrare a migranților, așa-numitele hotspot-uri, nu răspunde suficient de bine obiectivelor de politică ale UE și nu înlătură în măsură suficientă presiunea asupra acestor centre, constată un raport al Curții de Conturi Europene (ECA), dat publicității miercuri și preluat de dpa și Agerpres

Deși au fost înregistrate unele ameliorări în ce privește procesarea cererilor de azil, centrele respective funcționează mult peste capacitatea de primire prevăzută, iar solicitanții de azil se confruntă cu o procedură îndelungată, arată ECA.

Raportul precizează că numărul migranților relocați din Grecia și Italia în alte state membre este de numai 34.075, mult sub ținta inițială de 160.000 de migranți stabilită de UE pentru perioada martie 2015-septembrie 2017.

Rata de returnare a migranților ilegali a fost de asemenea sub țintele fixate de Uniune, indică același raport.

'Managementul UE al migrației în Grecia și Italia a fost relevant, dar nu și-a atins potențialul deplin', a declarat Leo Brincat, membru al ECA responsabil pentru acest raport.

Ideea acestor hotspot-uri a fost lansată în 2015 și a condus la crearea a nouă centre în Italia și Grecia, țările prin care au intrat în UE majoritatea migranților.

În aceste centre - de pe insulele Samos, Kos și Lampedusa -, migranților li se stabilește identitatea și, după caz, sunt îndreptați spre procedurile de acordare a azilului sau spre deportare.

Raportul ECA, ce are la bază munca desfășurată pe teren, constată însă că deficitul de experți, inclusiv de personal medical, întârzie aceste proceduri.

ECA este responsabilă cu supravegherea cheltuirii corespunzătoare a bugetului Uniunii Europene.

Pe lângă finanțările existente, Greciei i s-au mai alocat 703 milioane de euro ca fonduri de urgență pentru gestionarea migrației, iar Italiei 122 milioane.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău