Finanțarea pentru partenerii din R.Moldova în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 a fost deblocată

  • 11 Iunie 2020 17:37
Finanțarea pentru partenerii din R.Moldova în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 a fost deblocată

Autoritatea de Management a Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (PTD) a informat Ministerul Finanțelor, care exercită funcția de Autoritate Națională pentru implementarea programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională, despre deblocarea finanțării pentru partenerii din Republica Moldova, care implementează proiecte din cadrul apelului II al PTD.

Astfel, 4 parteneri din Republica Moldova în cadrul a 6 proiecte au recepționat tranșe în valoare de cca 153 mii Euro (resurse nerambursabile) în baza rapoartelor financiare prezentate. 

Deblocarea finanțării a fost posibilă după circa 2 ani, după ce Ministerul Finanțelor în calitate de Autoritate Națională pentru implementarea programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională  (rol preluat în octombrie 2019) a îndeplinit condițiilor necesare pentru desemnarea Sistemului Național de Management și Control al Programului dat. 

Condițiile au inclus, printre altele, elaborarea și aprobarea unor proceduri operaționale pentru implementarea cu succes a Programului pe teritoriul Republicii Moldova, precum Procedura operațională privind controlul calității serviciilor prestate de auditori în misiunile de verificare a veniturilor și cheltuielilor aferente proiectelor și Procedura operațională privind asigurarea pistei de audit și a sistemului de arhivare aplicabil la nivelul Punctului Național de Contact pentru Control  etc. 

De menționat, că în cadrul PTD 2014-2020 au fost lansate 3 apeluri de propuneri de proiecte, iar reprezentarea Republicii Moldova în cadrul acestora  a fost în creștere: în primul apel reprezentanții Republicii Moldova au participat exclusiv în calitate de parteneri asociați, fără a contribui financiar la activitățile proiectelor, iar în cel de-al doilea și al treilea apel reprezentanții țării noastre participă cu drepturi depline de parteneri cu buget. 

Cele 8 proiecte cu parteneri din Republica Moldova selectate pentru finanțare în cel de-al II-ea apel  sunt implementate de 7 entități locale (instituții bugetare, publice și organizații ne-guvernamentale). 

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 262.989.835,60 EUR, inclusiv 5 mil. EUR alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă  14 țări: Austria, Bosnia si Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Romania, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, și Ucraina; cofinanțarea minimă este de 15%. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău