Financial Times: Republica Moldova și Ucraina au interese conexe în domeniul gazelor

  • 03 Ianuarie 11:16
Financial Times: Republica Moldova și Ucraina au interese conexe în domeniul gazelor

Rezervoarele de stocare a gazelor din Ucraina contribuie ca Republica Moldova și Europa să evite criza energetică, este mesajul lansat de Financial Times, relatează IPN cu referire la media ucraineană.

Anul trecut, companiile europene au apelat la capacitățile Ucrainei pentru a-și stoca carburanții procurați. Rezervele au făcut să se extragă relativ puțin gaz din depozitele din Uniunea Europeană, menținând prețurile la un nivel scăzut și ușurând accesul la ele, au spus analiștii.

Natasha Fielding, șeful departamentului de formare a prețurilor europene a gazelor de la Argus Media, este convinsă că în această iarnă Ucraina joacă un rol major în asigurarea securității de aprovizionare cu gaze a Europei Centrale și de Est. Ea a spus că utilizarea gazului stocat în Ucraina „ajuta Europa să-și mențină rezervele interne la un nivel înalt, reducând riscul ca în eventuale înghețuri întârziate de la sfârșitul iernii să surprindă consumatorii”.

Potrivit Naftogaz, scrie FT, companiile europene au stocat aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale înaintea lunilor de iarnă, o cantitate-record de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Companiile au început să consume gaze din depozitele ucrainene la începutul lunii noiembrie, în timp ce retragerile nete au fost în medie de aproximativ 10,7 milioane m³ pe zi, potrivit Argus Media. Acest ritm s-a accelerat pe fundalul răcirii bruște a vremii în decembrie, retragerile nete ridicându-se la o medie de 26 milioane m³ pe zi la jumătatea lunii decembrie.

Potrivit datelor oferite de Argus, Polonia a primit mai mult de jumătate din gazul pompat de la depozitele ucrainene, în timp ce Moldova, Slovacia și Ungaria au folosit restul din această cantitate.

Utilizarea gazelor din depozitele ucrainene „cu siguranță au ajutat la menținerea rezervelor europene la un nivel de circa 90 la sută”, spune analistul principal de la Rystad Energy Nikolin Bromander. După cum subliniază Financial Times, Ucraina are mai multe capacități de stocare a gazelor decât orice altă țară din UE, devenind o alternativă la stocarea gazelor destinate țărilor vecine, deoarece instalațiile de stocare ale UE sunt pline la capacitate maximă.

Rystad Energy estimează că, dacă nu vor exista întreruperi majore în aprovizionare și dacă cererea va rămâne la nivelul actual, UE va întâmpina primăvara cu o acumulare de circa 80 de miliarde de m³ de gaz în depozitele europene, ceea ce constituie în jur de 70% din capacitatea lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău