Financial Times | Ambiția Bulgariei este să-și plaseze vecinii pe calea de aderare la UE

  • 12 Ianuarie 2018 10:22
Financial Times | Ambiția Bulgariei este să-și plaseze vecinii pe calea de aderare la UE

Precedată de o întâlnire de lucru a premierului bulgar Boiko Borisov cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președinția bulgară a luat oficial startul la Sofia, relatează publicația sofiotă Novinite, care amintește și prioritățile exercițiului semestrial, anume "perspectiva Balcanilor de Vest, securitatea și stabilitatea UE, economia digitală și viitorul Europei și tinerilor din comunitate".

"Bulgaria este excelent pregătită pentru președinția europeană", afirmă președintele Comisiei Europene, citat de agenția de presă bulgară Mediapool, cu precizarea că Juncker "a reacționat cu iritare la comentariile presei europene, care se concentrează asupra marii probleme a corupției și presiunii asupra presei în cel mai sărac stat membru al UE".

Pentru EUObserver, mai interesantă este declarația premierului bulgar Boiko Borisov, care crede că "UE ar trebui să nu ajungă la o decizie referitor la impunerea unor sancțiuni Poloniei" pentru derapajele în domeniul statului de drept.

Financial Times observă că ambiția Bulgariei este să-și plaseze vecinii pe calea de aderare la UE, iar ziarul polonez Rzeczpospolita estimează că "peste 7 ani, în Uniune vor fi primite Serbia și Muntenegru", acest lucru fiind "necesar pentru a bloca influența Kremlinului". Iar între timp, Polonia s-ar putea să se pregătească pentru o ieșire din blocul comunitar, după cum avertizează președintele Consiliului European, citat de cotidianul britanic The Times. Presa britanică rămâne însă mai interesată de perspectiva ieșirii proprii din construcția europeană. Nigel Farage sugerează că ar fi necesară organizarea unui nou referendum pe tema Brexit în Regatul Unit, "pentru a reglementa chestiunea apartenenței la UE pentru o generație", consemnează The Telegraph.

Fostul lider UKIP spune că o reluare a consultării populare din 23 iunie 2016 ar putea fi singura modalitate de a pune capăt "văicărelilor și smiorcăielilor" pe marginea rezultatului votului câștigat de adepții Brexit cu 52%, precizează The Telegraph. Totuși, Regatul Unit se alătură Germaniei și Franței pentru a îndemna Statele Unite să nu rupă acordul nuclear încheiat cu Iranul, după cum relatează The Guardian.

Cele trei state europene semnatare ale acordului din 2015 spun că Iranul respectă înțelegerea care "a făcut lumea mai sigură și a prevenit o potențială cursă a înarmării", punctează cotidianul de la Londra.

Le Monde notează că "în timp ce Donald Trump ar putea decide impunerea unor noi sancțiuni", cele trei state membre ale UE apreciază că textul din 2015 garantează "menținerea păcii". "Europa îndeamnă la unitate pentru susținerea acordului nuclear cu Iranul, într-un mesaj adresat unei Case Albe sceptice", remarcă Washington Post, iar ziarul italian La Stampa informează că în pofida protestelor sporadice ale activiștilor pentru drepturile omului, "Europa l-a primit la Bruxelles pe ministrul de externe al Teheranului și a blindat acordul cu Republica Islamică".

Iată și un eveniment de o altă factură care acaparează atenția ziarelor străine: târgul de prezentare a celor mai noi invenții electronice, care se desfășoară la Las Vegas. În vreme ce Financial Times apreciază că "dependența de smartphone-uri pune grupurile din industria tehnologiei în defensivă", New York Times schițează o imagine în cuvinte a sărbătorii gadget-urilor "în anul Inteligenței Artificiale".

"Samsung a prezentat un frigider inteligent, cu un touch screen mare și control prin voce, Huawei a expus primul său smartphone high-end pentru Statele Unite, iar LG a adus în fața publicului un televizor care poate fi rulat precum un covor pentru yoga", scrie New York Times. Însă "favorita" târgului de anul acesta este "cantitatea tot mai mare de inteligență artificială pe care se bazează funcționarea acestor produse", punctează New York Times. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău