Filmul ''Green Book'', povestea adevărată a unei prietenii puțin probabile, încoronat la Oscaruri
-
25 Februarie 2019 11:56
Povestea unei prietenii mai puțin obișnuite între un pianist de culoare și un tip dur, de origine italiană, care își afișează xenofobia fără rezerve, ''Green Book'', un road-movie inspirat dintr-o poveste adevărată, în regia lui Peter Farrelly, a fost recompensat duminică cu mult râvnitul Oscar pentru cel mai bun film, notează agenția AFP, potrivit Agerpres.
Pelicula, a cărei acțiune se desfășoară în America segregaționistă a anilor '60, a fost nominalizat la cinci categorii, printre care și cea pentru cel mai bun actor în rol secundar, câștigată de Mahershala Ali, care îl interpretează pe muzicianul Don Shirley.
Viggo Mortensen, care s-a îngrășat 20 de kilograme pentru a intra în pielea personajului Tony ''Lip'' Vallelonga, șoferul și garda de corp a lui Don Shirley, a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor, dar nu a fost desemnat câștigător.
''Green Book'' a obținut marele premiu devansând alte șapte filme, printre care ''Roma'', semnat de mexicanul Alfonso Cuaron, peliculă produsă de Netflix, și ''The Favorite'', în regia cineastului grec Yorgos Lanthimos, care au pornit în cursă cu cel mai mare număr de nominalizări.
Filmul lui Peter Farrelly a fost recompensat în ianuarie, la ceremonia decernării Globurilor de Aur, pentru cea mai bună comedie și pentru cel mai bun actor în rol secundar, Mahershala Ali.
Scenariul, la scrierea căruia a colaborat și fiul lui Tony ''Lip'', Nick Vallelonga, spune povestea prieteniei, născută pe drumurile din Statele Unite la începutul anilor '60, dintre un italo-american fără maniere și sofisticatul Don Shirley, un talentat pianist.
Prietenia a durat până la moartea celor doi bărbați, în 2013.
Titlul filmului face referire la ''Negro Motorist Green Book'', un ghid destinat automobiliștilor de culoare, într-o epocă în care acestor nu li se permitea accesul în numeroase hoteluri sau restaurante.
''Salvatorul alb''
În pofida succesului din sălile de cinema, filmul ''Green Book'' nu a fost scutit de polemici.
Mai mulți apropiați ai lui Donald Shirley, printre care fratele și nepoata sa, au criticat scenariul, la scrierea susțin că nu au fost consultați, și au denunțat o ''simfonie de minciuni'' și ''punctul de vedere al unui alb despre viața unei persoane de culoare''.
Nick Vallelonga și-a apărat creația, explicând că s-a bazat pe poveștile spuse de tatăl său, Tony, despre turneul în sudul segregaționist al SUA. Vallelonga susține că Don Shirley l-a sfătuit, înainte de moarte, să nu vorbească cu nimeni despre acest proiect.
Dincolo de criticile obișnuite, filmul a făcut obiectul unei dezbateri mai largi în SUA referitoare la reprezentarea rasismului și la figura ''salvatorului alb'', personificată de Tony Vallelonga.
'''Green Book' face parte din istoria Negrilor și este inacceptabil ca un Alb să uzurpe această moștenire și acest nume pentru un film care are foarte puțin, sau chiar deloc, în comun cu 'Green Book''', a denunțat pe Facebook regizorul Roger Ross Williams.
"Poveștile noastre și Istoria noastră ne-au fost mereu furate și povestite din perspectiva persoanelor albe, iar acest film este cel mai recent exemplu de la Hollywood în acest sens", a adăugat acesta.
În replică, cineastul Peter Farrelly și-a apărat creația afirmând că pelicula sa vorbește despre ''dragoste, despre cum să ne iubim unii pe alții în pofida diferențelor''.
"Mesajul este că trebuie să comunicăm și vom descoperi acest lucru atunci când avem multe lucruri în comun (...). Știu că pare siropos, dar este adevărul. Singura modalitate de a rezolva problemele este de a vorbi despre acestea", a declarat regizorul duminică.
Nick Vallelonga și Peter Farrelly au alimentat chiar ei controversele în apropierea galei Oscar.
Vallelonga și-a cerut scuze public pentru un mesaj islamofob pe Twitter, publicat în 2015, în care afirmă, în mod eronat, că mai mulți musulmani au sărbătorit, în apropiere de New York, atentatele de la 11 septembrie 2011.
Cu câteva zile înainte, Farrelly a fost, la rândul său, nevoit să-și ceară scuze după ce în presă au apărut interviuri din 1998 care vorbesc despre mai vechiul său obicei de a-și expune organele genitale, pentru a face ''farse'', așa cum s-a justificat regizorul.
"Sunt lucruri pe care le-am spus acum 20 de ani, lucruri despre care credeam că sunt amuzante și care, în mod evident, nu erau. Îmi pare rău", a declarat Farrelly duminică seară pe covorul roșu.
Pe lista nominalizaților la Oscarul pentru cel mai bun film s-au mai aflat alte șapte filme : ''Roma'', ''The Favorite'', ''A Star Is Born'', ''BlacKkKlansman'', ''Bohemian Rhapsody'', ''Vice'' și ''Black Panther''.
Sursa: Agerpres