Filme și cineaști români la Festivalul Internațional de Scurtmetraje 'Zubroffka' de la Bialystok

  • 04 Decembrie 2018 17:29
Filme și cineaști români la Festivalul Internațional de Scurtmetraje 'Zubroffka' de la Bialystok

Două filme românești: Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu, și Morski Briz, regia Cecilia Ștefănescu, au fost selectate să participe în competiția internațională pentru cea mai bună producție de scurtmetraj, Secțiunea 'Okno na Wschod' (Fereastră către Răsărit/ Eastward Window), din cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Filme Scurte 'Zubroffka' ce se desfășoară în perioada 5-9 decembrie la Bialystok, informează ICR Varșovia.

În acest an, o secțiune aparte a Festivalului va fi dedicată țărilor care își sărbătoresc Centenarul, printre care și România. Programul special va reuni filme care gravitează în jurul noțiunilor de patriotism, independență, libertate. Filmul românesc inclus în program este Stremț 89, realizat de Anda Pușcaș și Dragoș Dulea. Cei doi regizori vor participa la două sesiuni de proiecție cu public, în datele de 6 și 7 decembrie, la Bialystok și lomza, urmate de dezbateri pe tema secțiunii, intitulate 'Chipurile patriotismului'.

Cadoul de Crăciun, câștigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj la TIFF 2018, îi are în rolurile principale pe Ioana Flora și Adrian Văncică.

Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu. Filmul lui Bogdan Mureșanu a câștigat recent o mențiune specială la categoria Marele premiu pentru scurtmetraje, la Festival du Cinema Mediterraneen de Montpellier.

Morski Briz, al doilea scurtmetraj scris și regizat de Cecilia Ștefănescu, prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției de scurtmetraj a Sarajevo Film Festival 2018, spune o poveste de dragoste improbabilă (fiindcă sfidează convențiile), dintre o sexagenară aflată în vacanță pe litoralul bulgăresc și un tânăr bărbat cunoscut întâmplător.

Filmul Stremț 89 spune povestea Revoluției române într-un mic sat de munte din Jud. Alba. În 1989, în România, pe străzile marilor orașe se desfășura revoluția anticomunistă, în timp ce oamenii din toată țara așteptau cu o exaltare reținută să se schimbe ceva. În micul sat de vânători Stremt, știrile ajungeau greu. Atât de greu, încât abia după ce au văzut la televizor fuga lui Ceaușescu, oamenii au decis să înceapă propria revoluție. 22 de ani mai târziu, documentarul urmărește povestea acestor oameni: ce au făcut, ce cred că ar fi trebuit să facă și cum le-ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut lucrurile diferit.

Anul acesta, criticul român de film Andrei Tănăsescu este invitat în juriul concursului internațional de film experimental 'Na Skraju/On The Edge - experiment and video-art'. Andrei Tănăsescu este critic de film și coordonator asociat de program în cadrul Festivalului Internațional de Film din Toronto, responsabil pentru selectarea filmelor din spațiul Europei Centrale și de Est. De asemenea, este colaborator al Berlinale Forum și al Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF).

Festivalul Internațional de Filme Scurte 'Zubroffka' de la Bialystok este un eveniment deschis către lume și oameni, punând accent pe diversitatea atât de caracteristică regiunii Podlasie, a cărei capitală este Bialystok. De-a lungul anilor, Festivalul s-a transformat dintr-un eveniment cameral într-unul de rang internațional, cel mai mare proiect cinematografic din estul Poloniei.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este un partener tradițional al Festivalului, promovând noua cinematografie românească la mai multe ediții. În 2016, filmul Roxanei Stroe, O noapte în Tokoriki, a câștigat la Bialystok Premiul pentru Cel mai bun film de ficțiune, iar anul trecut filmul Scris/Nescris, în regia lui Adrian Silișteanu, a primit mențiunea concursului internațional.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău