Film despre Gigore Vieru: „Valuri în pustiu”, făcut în Letonia

  • 10 Aprilie 2018 11:41
Film despre Gigore Vieru: „Valuri în pustiu”, făcut în Letonia

Moldova și Letonia, unite de prietenia lui Leons Briedis cu Grigore Vieru au devenit subiectul filmului „Valuri în pustiu”, prezentat la Riga în cadrul unei proiecții private la muzeul scriitorului Imants Ziedonis. Evenimentul a fost organizat săptămâna trecută în capitala letonă cu concursul Ambasadei Republicii Moldova din această țară.

Filmul documentar „Valuri în pustiu” cu protagonistul Leons Briedis, poet, nuvelist, eseist și traducător leton, povestește despre legătura sufletească a poetului față de Republica Moldova, valoarea versurilor lui Vieru pentru poporul leton, în special poezia „În limba ta”, care a devenit în anii ’80 „imnul neoficial al renașterii naționale” în Letonia (Dzimta Valoda”).

Filmul „Valuri în pustiu” este regizat de Olga Lucovnicova, membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, aflată la Riga în cadrul programului Erasmus+, realizat în cooperare cu Centrul leton pentru dezvoltarea tineretului (Latvijas Jauniešu Attīstības Centrs) și sprijinit de Ambasada Republicii Moldova în Letonia. 

Leons Briedis și soția Maria Briede-Macovei au fost distinși cu medalia „Meritul Civic” pe 12 octombrie 2016 prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor moldo-letone de prietenie și merite în aprofundarea legăturilor interculturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Wed
16
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău