Filipine se retrage oficial duminică din Curtea Penală Internațională, care investighează acțiuni ale președintelui Rodrigo Duterte

  • 17 Martie 2019 15:35
Filipine se retrage oficial duminică din Curtea Penală Internațională, care investighează acțiuni ale președintelui Rodrigo Duterte

Filipine urmează să se retragă oficial duminică din Curtea Penală Internațională (CPI), instanță care investighează violențele comise în cadrul represiunii feroce asupra traficului de droguri lansată de președintele Rodrigo Duterte, informează AFP.

Retragerea arhipelagului asiatic urmează să se concretizeze la un an după ce Manila a anunțat că nu mai dorește să fie membru al acestui tribunal care judecă crime de război.

De la crearea CPI în 2002, Filipine va fi a doua țară care decide să se retragă, după Burundi în 2017.

"Secretarul general (...) a informat toate statele relevante că retragerea va intra în vigoare pentru Filipine pe 17 martie" a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ONU, Eri Kaneko.

În ultimii ani, CPI și-a văzut prestigiul știrbit de eșecul procedurilor încheiate cu achitări sau de amenințările statelor de a părăsi instanța.

Retragerea țării insulare din Oceanul Pacific a fost cauzată de deschiderii unei anchete preliminare, în februarie 2018, împotriva președintelui filipinez Rodrigo Duterte, susținătorul, din 2016, a unei lupte brutale împotriva traficului de stupefiante, soldată cu mii de morți, precizează Agerpres.

Curtea de la Haga a confirmat continuarea anchetei, deoarece în statutul CPI se prevede că retragerea unui stat membru nu atrage după sine încetarea procedurile care o privesc. CPI investighează acuzațiile conform cărora guvernul de la Manila a ordonat ucideri complet ilegale.

Surd la criticile provenite din străinătate, liderul filipinez afirmă că această politică este cea bună pentru țara sa și că este populară. Duterte nu intenționează să coopereze sub nici o formă cu CPI, pentru că tribunalul "nu va putea avea niciodată vreo competență în a-mi judeca persoana", a afirmat miercuri Duterte.

Potrivit datelor poliției, 5.176 de utilizatori sau traficanți de droguri au fost uciși în încercarea de a scăpa de arestare. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului susțin însă că numărul persoanelor ucise este în realitate de cel puțin de trei ori mai mare și critică un "război împotriva celor săraci", care maschează deficiențe grave ale statului de drept.

CPI a fost sever criticată în special pentru acțiunile sale în Africa, inclusiv achitarea în ianuarie a fostului președinte al Coastei de Fildeș, Laurent Gbagbo, iar în iunie a fostului vicepreședinte al Republicii Democrate Congo, Jean-Pierre Bemba.

Africa de Sud, Gambia, Kenya și Zambia au luat în considerat sau au amenințat că vor părăsi CPI, acuzând judecătorii că sunt părtinitori.

Unul din succesele recente ale CPI a fost înregistrarea, la începutul lunii martie, a calității de membru a Malaeziei, unul dintre puținele state membre asiatice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău