Filipine - Bilanțul taifunului Vamco a crescut la 48 de morți

  • 14 Noiembrie 2020 11:04
Filipine - Bilanțul taifunului Vamco a crescut la 48 de morți

Bilanțul victimelor provocate de taifunul Vamco la trecerea sa prin nordul arhipelagului Filipine a crescut la 48, alte 9 persoane fiind găsite decedate după inundațiile și alunecările de teren care au avut loc în provincia Cagayan, relatează sâmbătă EFE, preluat de Agerpres.

Deși taifunul a părăsit arhipelagul vineri de dimineață, inundații puternice au survenit ulterior în provincia Cabayan, unde 24 dintre cele 28 de municipalități se află sub ape, potrivit portalului ABS-CBN.

Zeci de mii de persoane sunt blocate de inundații în Cagayan și în alte provincii învecinate, în timp ce forțele armate și echipele de salvare încearcă să vină în ajutorul celor afectați cu vehicule și elicoptere.

Peste 1 milion de persoane au rămas fără energie electrică, în special pe insula Luzon, inclusiv în regiunea capitalei Manila, în timp ce peste 400.000 de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

Taifunul Vamco, numit Ulysses pe plan local, a scăzut din intensitate după ce a atins zona de uscat în Filipine, însă s-a întețit din nou, pe măsură ce a părăsit teritoriul țării. Fenomenul meteorologic se îndreaptă spre Vietnam, fiind însoțit de vânturi de până la 120 de kilometri la oră și de rafale de până la 150 de kilometri la oră, potrivit meteorologilor.

Oficialii au comparat ploile torențiale aduse de taifun cu cele care au însoțit trecerea furtunii tropicale Ketsana care, în septembrie 2009, a adus într-o singură zi în capitală cantitatea de precipitații înregistrată de obicei într-o lună, provocând decesul a peste 740 de persoane.

Vamco a fost al 21-lea ciclon tropical care a lovit Filipine anul acesta și al cincilea din octombrie. Cel puțin 50 de persoane au murit și peste trei milioane au fost afectate de cele patru cicloane anterioare.

Cel mai puternic taifun care a lovit țara a fost Haiyan, care a ucis peste 6.300 de persoane și a condus la strămutarea a alți peste patru milioane de locuitori, în noiembrie 2013.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău