Filat, Lupu și Ghimpu pot da foc casei (Timpul)

  • 27 Februarie 2013 12:03
Filat, Lupu și Ghimpu pot da foc casei (Timpul)

Constantin Tănase propune în Timpul trei pași spre pacea politică în Republica Moldova, dar fără PCRM.

Amețiți de luptă, Filat, Lupu și Ghimpu au devenit iraționali și pot da foc casei. Ei sunt gata să săvârșească această crimă cu ajutorul PCRM care nu și-a ascuns niciodată ura față de „Alianță”. Anume PCRM are interesul să se ajungă la anticipate. Potrivit publicistului, la dezamorsarea crizei se poate ajunge făcând următorii trei pași: PRIMUL pas ar fi demisia benevolă a guvernului, fără a se ajunge la votul comun în parlament al PD și PCRM. Al DOILEA pas ar fi formarea unei noi coaliții de guvernământ cu participarea doar a PLDM, PL și PD, deci fără Voronin, Dodon, Mișin ș.a. Al TREILEA pas ar fi formarea cât mai rapidă a unui nou guvern, chiar cu același Filat în frunte sau cu un alt exponent al PLDM. Constantin Tănase mai subliniază că noua formulă guvernamentală trebuie să se bazeze pe câteva principii care să aibă pentru noii lideri statut de literă de Biblie: renunțarea la partajarea zonelor de influență în economie, scoaterea instituțiilor „sensibile” de sub presiunea algoritmului, eliminarea tuturor elementelor dubioase din instituțiile publice, accelerarea ritmului reformelor.

Studenții basarabenii din România, preocupați de soarta țării lor, ca urmare a conflictelor politice din AIE din ultimele săptămâni, au adresat o scrisoare deschisă, președintelui țării, președintelui parlamentului și premierului R. Moldova, notează Timpul. Tinerii din Federația Asociațiilor Basarabenilor din România (FAB), care grupează organizațiile locale ale celor aflați la studii în dreapta Prutului, cer adoptarea unor decizii constructive care să permită continuarea traseului european al țării.

Guvernul caută bani pentru majorarea pensiilor, titrează Adevărul. Autoritățile planifică să indexeze de la 1 aprilie pensiile cu 8%, media urmând să ajungă la 1.066 de lei. Experții spun că o creștere mai consistentă ar fi dificilă. Cu toate acestea, 90% din pensionari vor ridica lunar o sumă mai mică decât minimul de existență. Foștii miniștri iau 7.000 de lei, mai relevă Adevărul. Potrivit datelor din Raportul Social pentru 2011, pensia medie a foștilor deputați a scăzut în 2011 până la 6.052 de lei.

„Cehia ne vede în UE, iar vocea ei contează mult“, susține ambasadorul RM la Praga, Ștefan Gorda, într-un interviu din Adevărul. Șeful diplomației cehe, Karel Schwarzenberg, vine mâine într-o vizită oficială în Republica Moldova. Cât de important este sprijinul pe care ni-l oferă în procesul de integrare europeană Cehia, un stat cu pondere în UE, vorbește șeful misiunii noastre diplomatice de la Praga.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău