Fiecare donator de sânge este un erou
-
03 Iulie 2013 13:42
De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, primele persoane în stat au fost și primele care au donat sânge, în cadrul campaniei de anul acesta, cu genericul „Fiecare donator de sânge este un erou".
După demnitari le-a venit rândul militarilor, apoi și celorlați doritori de a dona sânge. Donatorii au primit câte o pungă cu dulciuri și un certificat care le dă dreptul la două zile libere de la serviciu. Acțiunea s-a desfășurat în grădina publică ”Ștefan cel Mare” din Capitală.
Printre voluntari l-am întâlnit și pe Petru Stratulat, triplu donator emerit al Republicii Moldova. Pentru că a depășit limita de vârsta de 60 de ani până la care este permisă donarea sângelui, el a venit la evenimentul de astăzi doar pentru a-i susține pe ceilalți donatori. Petru Statulat spune că altădată dona sânge de câteva ori pe an. A făcut acest lucru timp de 36 de ani, cu gândul că ajută pe cineva care are neapărat nevoie de sângele său.
Și alți voluntari, care au venit să doneze sânge, spun că o fac pentru a deveni utili societății. Printre aceștia se numără și cursanții Academiei Militare.
Înaintea tutor, însă, au donat sânge președintele Parlamentului, Marian Lupu și premierul Vlad Filat. Oficialii au declarat că susțin campania de donare voluntară a sîngelui, deși au recunoscut că fac acest lucru doar o dată pe an, în cadrul campaniei oficiale . Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, care acum doi ani s-a simțit rău după ce a donat sânge a declarat că anul acesta este în formă bună.
Potrivit directorului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, deși în Republica Moldova nu se înregistrează un deficit de sânge în instituțiile medicale, scopul acestei campanii este stimularea donatorilor voluntari.
În fiecare an, în Republica Moldova se înregistrează 80 de mii de donații de sânge, dintre care aproximativ 40 la sută sunt donații voluntare, iar restul sunt din partea rudelor și apropiaților celor care au nevoie de transfuzii.