Fiecare a doua grădiniță din Republica Moldova a fost renovată cu sprijinul financiar al României

  • 06 Februarie 2017 08:25
Fiecare a doua grădiniță din Republica Moldova a fost renovată cu sprijinul financiar al României

Granturile oferite de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor din Republica Moldova este egal cu bugetul acordat de statul nostru în ultimii șapte ani pentru reparațiile cosmetice ale grădinițelor. 

Grădinița din satul Sireți, raionul Strășeni este una din cele 800 de instituții renovate din grantul oferit de către Guvernul României. Clădirea cu două etaje, renovată și mobilată  grație suportului financiar românesc, este acum locul în care învață și se joacă circa 150 de copii din localitate. Pe lângă faptul că au fost deschise mai multe grupe noi, au fost create și noi locuri de muncă. Viceprimarul satului Sireți, Leonid Boaghi spune că nu ar fi reușit să renoveze grădinița fără banii oferiți de statul român. Astfel, din grantul de peste un milion opt sute de mii de lei a fost renovat etajul doi al grădiniței. 

Aceasta e cea de-a doua grădiniță din localitate, iar pentru că este renovată, cei mai mulți părinți vor să-și aducă anume aici copiii, susține viceprimarul satului Sireți, Leonid Boaghi:

„A fost construit și o anexă, prin care copii puteau să se ridice de la etajul întâi la etajul doi. Au fost deschise trei grupe noi, a fost finanță și dotarea cu mobilier, pătuțuri, mese, mobiliere pentru aceste trei grupe. 12 persoane au fost angajate. Toți tind spre grădinița numărul 2, că este renovată, că este nouă”, a declarat Leonid Boaghi. 

Fiecare a doua grădinița din Republica Moldova a fost renovată cu sprijinul financiar al Guvernului României, a specificat directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale, organizația care implementează proiectul de renovare a grădinițelor, Mircea Eșanu.

”În multe dintre grădinițe nu s-a făcut renovări capitale de la deschiderea lor, din anii 80-90. Prin acest grant s-a reușit creșterea capacității de înrolarea a copiilor în grădinițe. Circa 200 de grupe noi au fost deschise. Grădinițele sunt extrem de importante pentru siguranța copiilor, pentru pregătirea lor „comme il faut”, a declarat Mircea Eșanu.

Până în prezent, 832 de grădinițe au fost renovate cu suportul financiar al Guvernului României, iar în perioada următoare vor fi renovate altele peste 80. Proiectele de renovare a grădinițelor este implementat de Fondului de Investiții Sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău