FIA: Investițiile străine directe în R. Moldova continuă să crească

  • 07 Noiembrie 2023 12:39
FIA: Investițiile străine directe în R. Moldova continuă să crească

În pofida faptului că neîncrederea investitorilor și prudența față de riscuri au pus o presiune semnificativă asupra investițiilor la nivel mondial, investițiile străine directe în Republica Moldova au crescut cu 50% în 2022, ajungând la 586 milioane USD, se arată într-un studiu dat publicității de Asociația Investitorilor Străini din RM (FIA), citat de Radio Chișinău.

Conform studiului actualizat „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022", elaborat la solicitarea Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA), investitorii străini în Republica Moldova au acționat contrar așteptărilor: și-au reinvestit profiturile în economia națională (creștere de 1,9 ori).

Acest lucru a dus la creșterea investițiilor străine directe în 2022 cu aproximativ 50% față de nivelul din 2021 și cu aproximativ 16% față de nivelul din 2019 (perioada de pre-criză), relatează sursa citată.

În pofida pandemiei și războiului din Ucraina, care au adus cu ele o serie de incertitudini, riscuri sporite și presiuni asupra ISD, volumul acestora în RM nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, a crescut. Această evoluție demonstrează că nu a existat o stare de panică în rândul investitorilor străini, așa cum s-a manifestat, de exemplu, prin retragerea obișnuită a capitalului din economie. 

„Nu suntem doar investitori străini – suntem companii locale moldovenești cu investiții străine directe. Prin atragerea capitalului din străinătate, producem produse și servicii moldovenești, plătim contribuții, impozite și salarii în Moldova, angajăm moldoveni și investim în societatea moldovenească", a precizat Alphan Akpece, Vicepreședinte FIA.

Conform comunicatului, Asociația Investitorilor Străini din Republica Moldova (FIA) este prima asociație non-profit și apolitică a companiilor cu capital străin, care activează în Republica Moldova.

Aceasta a sărbătorit în anul 2023 cea de-a 20-a aniversare. Asociația reunește 26 membri din 15 țări, inclusiv unele dintre cele mai mari companii cu capital străin din Republica Moldova.

Membrii FIA au creat peste 23.000 de locuri de muncă. Investiția totală a companiilor este de aproximativ 2 miliarde 600 milioane euro, ceea ce reprezintă mai mult de 19% din PIB-ul Republicii Moldova, relatează sursa citată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău