Festivalului Neamului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalul Internațional de Folclor ”Cântă cucu-n Bucovina”

  • 02 Iulie 2018 12:15
Festivalului Neamului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalul Internațional de Folclor ”Cântă cucu-n Bucovina”

Între 28 iunie şi 2 iulie, Asociația Centrelor Culturale din Grecia, Spania, Italia, România și Republica Moldova organizează două festivaluri internaționale - „Ștefan cel Mare și Sfânt” (aflat la a cincea ediţie) și „Cântă cucu-n Bucovina!” - un spectacol extraordinar de muzică și joc în costume naționale, cu un colaj de melodii de suflet, neam și țară. În fiecare seară de la ora 18.00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chişinău, precum și la Vadul lui Vodă, evoluează orchestre și soliști, ansambluri folclorice de pe ținutul Daciei Străbune.

 

Invitați speciali sunt orchestra de muzică populară „Rapsodia Vâlceană” cu interpreți de renume ai Consiliului Județean Vâlcea, însoțită de domnul Președinte al Județului Radulesu Constantin si de managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii TRadiționale Vâlcea – Alin Pavelescu.

Invitați din regiunea Cernăuți - Orchestra raională "Plaiul Herței” și interpreți de seamă conduși de către șeful Direcției Cultură a raionului Herța, Ansamblul MUGUREL" din Horbova, director Maria Buzduga, condus cu onoare de Primarul Comunitatății Teritoriale Ostrița din regiunea Cernăuți Vasile Țurcan.

Festivalul a fost onorat de reprezentanți de seamă și ambasadori ai culturii și tradițiilor din diverse județe ale României: jud. Arad, Ansamblul Folcloric „Florile Mureşului” din Vladimirescu, conduși de Doamna director Giurgiu Diana-Ioana, de reprezentanți ai Primăriei Vladimirescu și a televiziunii române Jud. Arad - Nicoleta Pavel, realizator de emisiuni radio și TV Arad.

Jud. Mureș Ansamblul a fost reprezentat de „Ecou din Ibăneşti” condus de domnul Primar al comunei Ibănești - Dan Vasile Dumitru și coordonatorul ansamblului Doamna INGRID DAN.

Din Maramureș Farcașa, a venit Ansamblul „Plaiuri Someşene” conduși de reprezentanți ai Primăriei doamna Cristina Pauseniuc și coregraf Mureșan Amalia.

Județul Bacău, reprezentat de Ansamblul „Doina Trotuşului” din Onești,  au fost conduși cu măiestrie de inegalabilul maestru coregraf Francisc Enășel. Județul Suceava este reprezentat de interpreta de muzică populară cu o voce inegalabilă -  Felicia Oblesniuc,

Au mai fost prezenți reprezentanți de seamă ai culturii și ansambluri de seamă din Municipiul Chișinău,  precum și din circa 10 raioane ale Moldovei și alți oaspeți notorii de pe ținutul străvechii DACII.

Sâmbătă, 30 iunie, la ora 15:00, Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău a găzduit un simpozion Cultural-Istoric dedicat domniei marelui voievod Ştefan cel Mare, având invitați de seamă pe dl. Profesor de istorie Bogdan Dranca de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Suceava și dl. Profesor Codrin Bența de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, Suceava.

Tot sâmbătă, de la ora 17:00, pe bulevardul central al capitalei a avut loc parade portului, muzicii și dansului popular. Pentru cinstirea apărătorului de credință Ştefan cel Mare și Sfânt, pe 2 iulie ora 10:00, (dată la care a fost canonizat de întreaga lume ortodoxă, iar neamul nostru o sărbătorește la Putna), credincioșii sunt așteptați la un Tedeum și depuneri de flori, la statuia Domnitorului din centrul capitalei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
22,12 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:6,2 m/s
Tue
18 °C
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
15 °C
Sat
15 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău