Festivalul pomușoarelor și al mierii de albine, la Chișinău

  • 14 Septembrie 2023 14:53
Festivalul pomușoarelor și al mierii de albine, la Chișinău

Chișinăuienii și oaspeții capitalei vor putea savura ultimele pomușoare de sezon și vor putea procura produse apicole pentru fortificarea sistemului imunitar pentru perioada rece a anului la Festivalul pomușoarelor și mierii, organizat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pe 15-16 septembrie 2023.

Festivalul, fiind la a treia ediție în anul curent, este organizat de AO „Pomușoarele Moldovei” și AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”, în parteneriat cu Pretura sectorului Buiucani, Primăria mun. Chișinău și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (USAID), cu scopul de a susține producătorii locali.

Potrivit organizatorilor, evenimentul va întruni 12 producători de pomușoare și 23 apicultori.

Totodată, în cadrul ediției din această săptămână, pe 16 septembrie,  va fi organizat un master-class de către studenta Universității Tehnice, Bajerean Nicolina  de pregătire a brioșelor vegetariene cu zmeure, afine și ciocolată și a smoothie-lui cu pomușoare, copii prezenți la festival vor fi  implicați în decorarea deserturilor. În aceeași zi, la 14.00 va fi organizată o sesiune de discuție susținută de nutriționiști despre beneficiile consumului de pomușoare și miere pentru a asigura o alimentație sănătoasă.

Potrivit lui Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, vizitatorii vor putea procura la festival mai multe tipuri de miere, începând cu mierea polifloră și până la miere de levănțică și coriandru. Totodată, apicultorii vor oferi vizitatorilor un spectru larg de produse apicole cum este lăptișorul de matcă, polenul sau cocktailurile apicole, recomandate de medicina naturistă pentru fortificarea imunității și prevenirii diverselor maladii.

Aneta Ganenco, Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, susține că în cadrul ediției curente, vor fi expuse mai multe tipuri de pomușoare de sezon cum ar fi goji, afinele. Toate fructele moi vor fi oferite comercializării cu degustații, cumpărătorii vor putea procura pomușoare direct de la fermieri, la  un preț de sinecost, fără taxe intermediare..

„Festivalul pomușoarelor și mierii de albine” este o platformă, care le oferă posibilitate consumatorilor să interacționeze direct cu producătorii și să afle despre povestea pasiunii lor, să-și expună opiniile, și să facă schimb de rețete. Evenimentul este de binefacere, fiecare vizitator poate oferi un suport în formă de donații persoanelor cu nevoi speciale.  

Notă: în prezent, în Republica Moldova, sunt circa 7000 de apicultori care au în gestiune peste 265 mii familii de albine și aproximativ 600 de gospodării de pe ambele maluri ale râului Nistru, care produc pomușoare pe suprafața de 4,3 mii ha.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău