Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” debutează cu spectacolul „Macbeth” de Giuseppe Verdi

  • 06 Septembrie 2023 13:42
Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” debutează cu spectacolul „Macbeth” de Giuseppe Verdi

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ajuns în acest an la cea de-a XXXI-a ediție, debutează mâine, joi, 7 septembrie, cu spectacolul „Macbeth” de Giuseppe Verdi. Festivalul continuă pe 10 septembrie cu „Lacul Lebedelor”, balet în 4 acte, pe 13 septembrie – „Tosca”, și pe 14 septembrie va culmina cu un concert omagiu Mariei Bieșu – „Ave Maria”, dirijat de Alexandru Samoilă, fondatorul festivalului, transmite Radio Chișinău.

Festivalul cuprinde două spectacole de operă („Macbeth” și „Tosca”) și două de balet („Don Quijote” și „Lacul Lebedelor”), care vor culmina cu un concert („Ave Maria”) adus drept omagiu sopranei Maria Bieșu. Pentru a le împrospăta, regizoarea Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Rodica Picireanu, a introdus elemente regizorale noi:

Le mențin cu tot respectul față de regizorii care au montat aceste spectacole cu zeci de ani în urmă, uneori introducând și lucruri mai moderne, mai flexibile. Publicul este schimbat în zilele noastre. Are altă viteză de concepere a spectacolului și, evident, 40 de ani în urmă era o altă viteză a spectacolului: muzica nu o putem schimba, dar putem schimba unele atitudini, menținând regia și cerințele foștilor regizori”, a spus Picereanu.

Spectacolele de balet vor avea balerini de renume mondial pentru a readuce publicului măiestria artei, a spus prim-balerina Teatrului, Anastasia Homițcaia,

 „În cadrul acestui festival vom prezenta două spectacole de balet. Celebrul spectacol „Lacul lebedelor”, invitații sunt Dinu Tamazlâcaru și Iana Solenka. Artiști de cel mai mare nivel de care există acuma, și spectacolul Don Quijote care există acuma, unde vor fi invitați soliști din Japonia. Pentru noi toate spectacolele sunt importante, dar acest festival este mai deosebit deoarece avem posibilitatea de a intra în scenă cu artiști de talie înaltă”, a menționat Homițcaia.

Scenografia din „Tosca” și costumele din „Turandot” vor surprinde publicul a subliniat scenograful Iurie Matei.

La „Tosca” mi-am permis să remodelez și grafica scenei, și cromatica, în special al primului act. La costume sigur că sunt reînnoite aproape în totalitate la „Turandot” (...)”, a declarat Matei.

În acest an, Institutul Cultural Român a sprijinit participarea muzicienilor Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naționale din București și participarea solistei Operei Naționale Române din Cluj Napoca, Nadia Cerchez.

În cadrul ediției vor participa și artiști invitați din Italia, Georgia, Ucraina, Germania, Argentina, Peru, Belgia, Olanda, Lituania, Letonia și Japonia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău