Festivalul Internațional de Film Documentar ”Cronograf” a ajuns la cea de-a XV-a ediție

  • 22 Mai 2019 15:07
Festivalul Internațional de Film Documentar ”Cronograf” a ajuns la cea de-a XV-a ediție

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar ”Cronograf”, care se va desfășura în perioada 22-28 mai, va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural ”Odeon”, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul festivalului, Virgiliu Mărgineanu, a menționat că seara va culmina cu proiecția filmului care a luat în acest an premiul Oscar pentru cel mai bun documentar – ”Free Solo”. Filmul prezintă profilul alpinistului Alex Honnold în timpul misiunii lui de a escalada în solo integral versantul stâncii El Capitan, în luna iunie 2017.

Potrivit lui Virgiliu Mărgineanu, în competiție vor participa 49 de documentare la 5 secțiuni: 14 documentare la Secțiunea Principală/Lungmetraje și șase documentare la Secțiunea Principală/Scurtmetraje, 9 filme la Secțiunea CadRO și nouă filme din R. Moldova la Secțiunea Producții Locale. La Secțiunea Un Like pentru Documentar vor concura 7 filme, iar la Secțiunea Cu ochii pe Moldova – 4 documentare despre țara și compatrioții noștri, văzuți de cineaștii din străinătate. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de țări ale lumii.

În context, regizorul Vlad Druc, membru al juriului de preselecție, a afirmat că la alegerea filmelor pentru competiție s-a condus de două principii: calitatea artistică a producțiilor și impactul lor asupra societății, asupra spectatorului. ”Îmi pare rău că n-au încăput toate filmele bune în acest festival. Eu țin la calitatea acestui festival și doresc să-l menținem în continuare la un nivel înalt”, a subliniat Vlad Druc.

La rândul său, directorul artistic al festivalului, Leontina Vatamanu, a menționat că în ediția curentă, ”Cronograf” va găzdui mai multe premiere de documentare autohtone, realizate în ultimii doi ani: ”Acasă la Japca” de Olga Pascaru, ”Goodbye, Olegovici...” de Eugeniu Popovici, ”Pași pe graniță” al lui Alecu Deleu, ”Siberia. Novosibirsk. Tomsk” al Violetei Gorgos, precum și lungmetrajul de ficțiune ”Fântânile”, în regia lui Radu Zaporojan. Premierele vor fi lansate la Cinematograful ”Odeon”.

Conform Leontinei Vatamanu, un alt eveniment important al acestei ediții este Cronograf&Art Fusion, care se va desfășura în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga din Chișinău. Evenimentul găzduiește, timp de patru zile, în perioada 23-26 mai, expoziții de fotografie, galerii de tablouri și picturi în plein-air, demonstrații de teatru stradal și ateliere de artizanat. ”Acest spațiu de manifestare și libertate artistică oferă un respiro cultural publicului local, precum și oaspeților capitalei. Serile, începând cu ora 19.00, Cronograf&Art Fusion invită iubitorii de muzică și film la un spectacol open-air inedit, cu recitaluri live ale formațiilor rock din țară și proiecții de filme documentare despre muzică, dans și artă fotografică”, a mai spus Leontina Vatamanu.

Cel mai bun film documentar va fi distins cu un trofeu realizat de sculptorul Valentin Vârtostu și cu un premiu în valoare de 2500 de euro. Bugetul festivalului este de un milion de lei.

”Cronograf” este un festival independent din R. Moldova, care s-a afirmat pe harta festivalurilor de film documentar din spațiul european și este organizat din 2001 de Casa de producție OWH Studio în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Centrul Național de Cinematografie, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și alte instituții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău