Festivalul Internațional „ClassFest” la cea de IX-a ediție

  • 01 Mai 2019 15:10
Festivalul Internațional „ClassFest” la cea de IX-a ediție

În perioada 7-12 mai 2019, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, secțiunea Cinematografie. Scopul festivalului este de a promova tinerii cineaști, încuraja schimbul de experiență și relațiile profesionale între absolvenții, profesorii, profesioniștii diferitor școli cinematografice din țări occidentale și orientale, dinamizând dezvoltarea procesului cinematografic din Republica Moldova, familiarizând publicul larg cu filmele realizate de generația tânără de cineaști, promovând valorile artei contemporane și dialogul intercultural, scrie moldova.org

Filmele incluse în programul festivalului „ClassFest” sunt: documentare, ficțiune, docu-fiction, comedie, dramă, melodramă, horror, mistică, animație. După fiecare proiecție vor urma discuții privind tema filmului, modul în care a fost realizat, alegerile, reacțiile și deciziile personajelor, cu scopul de a-i stimula pe participanți să-și pună întrebări, să analizeze și să dezbată.

ClassFest-ul este o zonă liberă de schimb de idei și experiențe, în acest context tinerii și viitorii cineaști vor beneficia de o serie de evenimente speciale – masteclass-uri și ateliere de creație concentrate  pe subiecte ce țin de  rolul regizorului în filmul documentar, scenariul filmului documentar, clișeele de percepție a secvențelor de montaj în relația spectator-film, modernizarea instruirii regizorilor de film prin metode inovaționale și pe găsirea și filmarea secvenței potrivite. Atelierele vor fi coordonate de cineaști și regizori cu experiență în arta cinematografică:  Ruben Grigoryan, regizor de film (Armenia), Assiya Baigozhina, jurnalist, cineast (Kazahstan), Andrei Kaminskiy, regizor de film (Rusia), Valentin Marchenko, regizor de film (Ucraina), Sven Zellner, fotograf, regizor (Germania). 

Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, este susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău susține participarea reprezentanților școlii din România. Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI sprijină participarea școlilor de teatru din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Ucraina. Institutul Polonez din București asigură participarea studenților din Polonia. 

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest 2019 va avea loc la Teatrul Geneza Art. Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor  desfășura la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, blocul I. Accesul la toate evenimentele organizate în cadrul festivalului este liber.

Sursa: Moldova.org

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău