Festivalul internațional al școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, ajuns la cea de-a XI ediție, începe la Chișinău

  • 05 Decembrie 2022 13:56
Festivalul internațional al școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, ajuns la cea de-a XI ediție, începe la Chișinău

Festivalul internațional al școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, ajuns la cea de-a XI ediție, începe astăzi la Chișinău. În cadrul evenimentului vor fi prezentat 12 spectacole în care vor juca peste 90 de studenți din cinci țări, printre care România, Franța, Polonia, Austria și Republica Moldova. Spectacolele vor avea loc în incinta teatrelor „Eugen Ionesco”, „Licurici”, „Luceafărul”, „Mihai Eminescu” și „Satiricus I.L.Caragiale” din capitală, transmite Radio Chișinău.

După trei ani de pauză, secțiunea teatru a revenit în programul evenimentului. Pe lângă spectacole, în cadrul festivalului vor avea loc și întâlniri cu specialiști în teatru din Franța, Polonia și România. Conform programului evenimentelor,  publicat pe site-ul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, marți, 6 decembrie, la Artcor va avea loc un atelier cu participarea Danielei Lemnaru de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Pe 7 decembrie doritorii vor putea participa la un masterclass al lui Carlo Boso de la Paris, iar pe 8 decembrie – la un atelier cu doi specialiști în teatrul de păpuși de la Universitatea „George Enescu” de la Iași. Tot în cadrul festivalului va fi vernisată expoziția de scenografie realizată de studenții de la AMTAP.

Directoarea festivalului, Svetlana Târțău, a menționat pentru Radio Chișinău că la această ediție cea mai mare parte din spectacole va fi jucată de studenții de la universitățile și academiile din România:

„Spectacole vor fi prezentate de Universități și Academii importante care pregătesc specialiști în domeniul teatrului. Cea mai mare parte a participanților sunt din România: Târgu Mureș și Sibiu, Iași și Constanța – patru școli cunoscute. Vom avea o academie care va prezenta un spectacol în stilistica Commedia dell’ Arte din Franța, vom avea un grup de studenți din Austria de la Universitatea din Gratz”, spune Țârțau.

Rectorul AMTAP, Victoria Melnic, a subliniat pentru postul nostru de radio că scopul acestui festival este de a promova tinerii în artele scenice, și de a implica publicul tânăr în diverse acțiuni educative. Ea a mai menționat că ediția din acest an a fost greu de organizat din cauza războiului din Ucraina:

„Anul acesta am revenit la practica întâlnirilor pe viu, fiindcă arta la distanță este foarte greu de realizat. Festivalul trebuia să fie în luna mai, dar odată declanșat acest război oribil la frontierele noastre situația era absolut incertă și ne-am temut să invităm participanți pentru această perioadă când nu era nimic sigur, și chiar era dificil de a organiza ceva” , menționează Melnic.

Festivalul se va desfășura până pe 9 decembrie. Accesul la toate spectacolele este liber. Evenimentul este organizat cu susținerea oficiului de la Chișinău a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasadei Austriei în Republica Moldova și Ministerului Culturii.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău