Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, la start

  • 21 Septembrie 2016 23:02
Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, la start

Radio România organizează la Sala Radio, între 23 septembrie și 1 octombrie, ediția a treia a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical din Europa dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio.

Noutățile ediției au fost prezentate miercuri, 21 septembrie, în cadrul conferinței de presă a festivalului, de către Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România, Attila Vizauer, Director Centrul Cultural Media Radio România și Liliana Staicu, Manager Radio România Muzical.

Cel mai important loc de întâlnire al celor mai apreciate orchestre radio din întreaga lume – potrivit Directorului de onoare al actualei ediții, dirijorul Kristjan Järvi, Festivalul RadiRo va transforma Bucureștiul într-o veritabilă capitală a muzicii clasice! 6 orchestre radio de excelentă reputație internațională din Europa și Asia, 22 de dirijori și soliști de primă clasă ai scenei muzicale vor concerta la Sala Radio din București, într-un maraton muzical de 9 concerte în 9 zile de festival!

Concertul de deschidere a Festivalului va avea loc vineri, 23 septembrie, și va fi susținut, în premieră la RadiRo și la București, de un ansamblu simfonic din Asia: Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, cu participarea pianistei Zhang Zuo și a violonistului Gabriel Croitoru. Agenda festivalului va continua, pe 24 și 25 septembrie, cu două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio NRK din Norvegia, sub bagheta dirijorului Miguel Harth – Bedoya, cu participarea celei mai bine cotate trompetiste din Norvegia - Tine Thing Helseth și a pianistului Vadym Kholodenko.

Va urma, pe 26 septembrie, primul concert al Orchestrei Naționale Radio, cu Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma, alături de cele două ansambluri corale ale Radiodifuziunii Române: Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Țuțu, și Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu.

27 și 28 septembrie vor fi două zile rezervate Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Europa, care va sosi la București alături de dirijorul-șef Kristjan Järvi, directorul de onoare al Festivalului RadiRo 2016! Doi pianiști cu greutate vor fi soliștii celor două seri MDR: Denis Kozhukhin și Stefano Bollani. Una dintre marile surprize ale prezentei ediții este participarea, în cadrul festivalului, a celebrului violonist Gidon Kremer, care va evolua pe 29 septembrie în concertul Orchestrei Simfonice Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister, un prilej extraordinar de a asculta live una dintre figurile legendare ale muzicii contemporane!

Orchestra Națională Radio va urca din nou pe scena Festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. La fel de incitant se anunță și concertul de închidere al Festivalului, pe 1 octombrie, susținut de BBC Concert Orchestra, care va oferi o incursiune inedită în repertoriul britanic contemporan, sub bagheta dirijorului Barry Wordworth, fost director muzical al The Royal Ballet din Londra.

Concertele programate pe durata festivalului vor fi transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Televiziunea Română va transmite în direct pe TVR2 concertul de deschidere și va înregistra și transmite ulterior toate concertele din agenda festivalului.

Alte informații despre Festivalul RadiRo, pe www.radirofestival.ro.

*

Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România:

„Este extraordinar că reușim să vă întâmpinăm cu bucurie la a treia ediție a Festivalului RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat orchestrelor radio din întreaga lume, organizat de Radio România! RadiRo este astăzi un festival viu și dinamic, care, din acest an, depășește granițele europene, pentru a se deschide către piața muzicală din Asia: un semnal puternic prin care reafirmăm, în mod concret și asumat, că singură muzica are darul formidabil de a flexibiliza și, în ultimă instanță, de a depăși toate frontierele!”.

Kristjan Järvi, Dirijor–șef al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, Director de onoare Festivalul RadiRo – ediția 2016:

„Ca director de onoare al RadiRo și în calitate de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, mă simt onorat să vă doresc bun venit la ediția a III-a a festivalului! Lista de orchestre de vârf - ansambluri simfonice din Londra, Viena, București, Oslo, Shenzhen și Leipzig, participante la ediția din 2016 reafirmă faptul că RadiRo a devenit un veritabil hot spot – cel mai important loc de întâlnire al celor mai apreciate orchestre radio din întreaga lume!”.

Orange România, Sponsor principal al festivalului:

„Prin parteneriatul cu Societatea Română de Radiodifuziune, continuăm tradiția Orange prin care susținem evenimentele culturale. Orange sprijină festivaluri de film care au devenit tradiție, cât și festivaluri de muzică ce pun România pe harta marilor evenimente culturale. Ne onorează participarea la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio. Susținerea acestui festival demonstrează angajamentul nostru de a încuraja proiecte prin care aducem muzica mai aproape de iubitorii de cultură”.

Yves Caracatzanis, Președinte Director General Dacia, Sponsor al festivalului:

„Parteneriatul cu RadiRo reprezintă, pentru Dacia, o bună ocazie ca să evoce munca în echipă și calitatea, elemente majore ale succesului în industria auto, dar și în muzică. În sala de concerte, fiecare partitură prinde viață grație cooperării dintre instrumente și profesionalismului artiștilor. La Mioveni, la fiecare 55 de secunde iese de pe banda de montaj o mașină. Calitatea fabricației este posibilă datorită sincronizării, organizării minuțioase și profesionalismului celor 14.000 de colaboratori din uzine. La fel se obține și excelența în interpretarea unei opere muzicale de către o orchestră. Așadar, aceste similitudini dintre fabricarea unui vehicul și universul muzicii sunt sursa parteneriatului dintre RadiRo și Automobile Dacia”.

Întâlnirile JTI România, Sponsor al festivalului:

„Muzica clasică, dansul, teatrul, filmul. Totul purtând amprenta excelenței, dar și a inovației, pasiunii sau a spiritului avangardist. De mai bine de 20 de ani, numele JTI se regăsește alături de toate acestea și, implicit, de cele mai prestigioase instituții și evenimente culturale. Așadar, trebuia să fim alături de singurul eveniment european de anvergură dedicat în exclusivitate ansamblurilor radio, și anume RadiRo - Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, organizat de Radio România”.

Organizator: Radio România. Sponsor principal: Orange. Coproducător: TVR. Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român. Mașina festivalului: Dacia. Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internațional, Orchestrele și Corurile Radio, România TV, Adevărul, Cațavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile și Nopți, Accente, Forbes, Mediatrust, Agenția de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaționali: European Broadcasting Union, Asia–Pacific Broadcasting Union.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:7,2 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău