Festivalul George Enescu 2017. Interviu cu Georgică Severin, director general interimar Radio România

  • 02 Septembrie 2017 11:59
Festivalul George Enescu 2017. Interviu cu Georgică Severin, director general interimar Radio România

Radio România de 59 de ani alături de Festivalul Enescu; unul dintre marile evenimente culturale care reprezintă România, Festivalul Enescu, și corporația publică de radio - un traseu comun din 1958, de la prima ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

Cum s-a pregătit Radio România pentru această a 23-a ediție a Festivalului Enescu din 2017?

Cred că s-a pregătit la fel de serios ca și la edițiile precedente, poate un pic mai mult, pentru că prezența Radio România și a Orchestrelor Radio este mai mare decât în alți ani. Vă pot mărturisi: până acum cunoșteam activitatea din interiorul Radioului și a altor instituții pentru pregătirea Festivalului Enescu, dar de data aceasta, fiind implicat și participând la acest efort colectiv, mi-am dat seama cât de greu este, cât de multă muncă necesită și în același timp care sunt satisfacțiile când la sfârșit tragi linie și vezi că totul a ieșit bine.

Ce face Radio România pentru reflectarea Festivalului Enescu?

Înainte de a vorbi de reflectare, cred că Radio România, Societatea Română de Radiodifuziune, este un participant activ: pe 13 septembrie, la Sala Palatului, vor concerta Formațiile Radio, Orchestra Națională și Corul Academic. Corul Academic Radio va mai participa la un concert la Sala Mare a Palatului alături de Orchestra Națională a Rusiei, iar Corul de Copii Radio va participa chiar la concertul de deschidere cu opera "Oedipe". Deci putem să spunem că suntem nu numai parteneri media, suntem producători și participanți extrem de activi. În programul special din fața Ateneului, din Piața Festivalului, cele două ansambluri ale radioului, Orchestra Națională și Orchestra de Cameră, vor susține concerte pe 3 și pe 5 septembrie.

Peste 70 de concerte vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural însumând mai mult de 12.000 minute. Astfel, melomanii din țară, care nu sunt deloc puțini, și care nu au timp sau nu au posibilitatea sau nu au mai găsit bilete, vor putea asculta atât pe FM cât și pe Internet, iar în București și digital, pe DAB, în condiții foarte bune concertele transmise de la Enescu. Acele concerte la care nu avem dreptul de transmisie în direct vor fi înregistrate, iar după finalul festivalului, vor fi la rândul lor programate pentru difuzare, încât nu este nici o exagerare să spunem că Societatea Română de Radio, prin cele două posturi specializate, Radio România Muzical și Radio România Cultural, vor transmite integral Festivalul George Enescu. Evident, efortul este uriaș, mă gândesc la munca pe care o fac inginerii de sunet, le mulțumesc pe această cale, comentatorii, reporterii, toți cei care sunt implicați, o echipă mică, dar extrem de devotată și pasionată și care merită mulțumirea, atât a noastră, a managementului, cât și a ascultătorilor care vor avea ocazia să se bucure de munca aceasta. În mod firesc, pe lângă transmisiile în direct, vom avea un număr foarte, foarte mare de interviuri în exclusivitate realizate cu artiștii invitați la festival, vor fi difuzate în pauzele transmisiunilor directe, în ediții speciale, se vor găsi pe site-urile Societății Române de Radio și în special pe site-ul Radio România Muzical și Radio România Cultural, cât și în revista festivalului. În mod firesc, toate concertele vor fi reflectate, ca și evenimentele conexe, prin reportaje, opinii, în așa fel încât iubitorii de muzică, atât din țară cât și din străinătate, să fie la curent cu ce se întâmplă. Și când am spus de străinătate, m-am gândit și la faptul că noi, Radio România, suntem cei care vom fi principalul vector de promovare a festivalului în media internațională, nu numai prin știrile pe care le dăm, ci și prin faptul că mai mult din 60 de concerte vor fi transmise prin intermediul posturilor publice de radio membre ale European Broadcasting Union (EBU), deci iubitorii de muzică clasică, de muzică bună din întreaga Europă vor avea posibilitatea să asculte ce se întâmplă la București. Practic, datorită Radio România și efortului echipei care se ocupă de acest lucru, vom fi capitala muzicii clasice în luna septembrie pentru întreaga Europă.

Ar trebui să adresăm și o invitație la concert, pentru că aici, la Sala Radio, se va desfășura o serie de concerte considerată foarte importantă de către directorul artistic al festivalului Vladimir Jurowski, care a și avut această idee, seria "Muzica secolului XXI."

În mod cert, Sala Radio este pregătită, s-au făcut eforturile pentru ca spectatorii să găsească condiții cât mai bune, inclusiv efortul de ultimă oră pentru ca instalația de climatizare să funcționeze. Pot să spun că suntem pregătiți, iar cei care vor veni aici, în Berthelot, să asculte muzică la Sala Radio vor găsi condiții foarte bune; acustica, îmi place să spun, este cea mai bună din București, dar sper ca și condițiile colaterale să fie la înălțime. Muzica va fi la ea acasă, aici, în Casa Radio.

Și pentru final, un mesaj pentru publicul nostru.

Pentru toți ascultătorii Radio România Muzical și pentru toți ascultătorii Radio România, în general, mi-aș dori foarte mult să înțelegem că ceea ce ascultăm și ceea ce avem posibilitatea să avem pe frecvențele Radio România Muzical nu ar fi posibil dacă o echipă de oameni devotați și iubitori de muzică de valoare recunoscută, pentru că nu vreau să mă refer la un gen sau la altul, nu ar face aceste lucruri cu dragoste, cu pasiune și, de ce nu, cu sacrificii.

Sursa: Radio Romania Muzical

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău