Festivalul Filmului European, din 9 mai până pe 8 iunie, de la București la Chișinău

  • 24 Aprilie 18:05
Festivalul Filmului European, din 9 mai până pe 8 iunie, de la București la Chișinău

Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE) va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare, anunță Institutul Cultural Român, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ICR transmis miercuri AGERPRES, anul acesta, FFE propune un program generos de 40 de filme de lungmetraj – 34 în premieră națională – și două selecții de scurtmetraje. Dintre acestea, 16 filme sunt regizate de femei și două – coregizate de femei.

„Împreună cu partenerii noștri europeni, vă invităm să veniți la Festivalul Filmului European, să vedeți filme care ne ajută să deslușim mai bine epoca în care trăim sau care, dimpotrivă, ne fac s-o uităm pentru două ore. Continuăm tradiția edițiilor anterioare de a poposi în orașe în care filmul european nu ajunge cu ușurință, dar noutatea este că am inclus pe harta din 2024 a festivalului și Chișinăul. Este modul nostru de a celebra faptul că Uniunea Europeană a decis, în decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și de a omagia parcursul european al acesteia, în perspectiva de a fi din nou alături de România, ca state membre ale Uniunii”, a transmis președintele ICR, Liviu Jicman, vicepreședinte al EUNIC – European Union National Institutes for Culture.

Potrivit directorului artistic al FFE, Cătălin Olaru, ediția 2024 marcheză 35 de ani de la Revoluție cu filme care vorbesc despre „drepturi câștigate”.

„Poate cel mai important, ne bucurăm de libertate de mișcare, însăși premisa documentarului austriac ‘Mâine mă duc’, filmat în principal în România. ‘Cornul de secară’/’The Rye Horn’, câștigătorul marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian, evocă libertatea de a dispune cum vrem de corpurile noastre. În sfârșit, ‘Acțiune directă’/’Direct Action’, marele câștigător al secțiunii Encounters de la Berlinale, e un monument închinat libertății de exprimare și de a protesta”, a precizat Olaru.

Alte producții care vor fi prezentate sunt „Lecțiile Blagăi”/”Blaga’s Lessons”, câștigătorul marelui premiu la Festivalul de la Karlovy Vary, și „Plouă în casă”/”Il pleut dans la maison”, prezentat în premieră în secțiunea Semaine de la critique la ediția din 2023 a Festivalului de la Cannes.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

În București, Festivalul se desfășoară între 9 – 15 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 9 mai), Cinema Elvire Popesco și Cinema Union (10 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).

Programul va continua astfel:

* Botoșani: 10 – 12 mai, Cinema Unirea;

* Târgu Mureș: 16 – 18 mai, Muzeul Județean Mureș – Secția de Istorie (Cetate), Sala Multimedia;

* Sibiu: 17 – 19 mai, Gala – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor;

* Chitila: 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului;

* Curtea de Argeș: 18 – 19 mai, La Conac;

* Brașov: 24 – 26 mai, Centrul Cultural Reduta;

* Chișinău: 6 – 8 iunie, Cinema Odeon.

Conform ICR, programul complet va fi anunțat în curând.

În București, biletele vor putea fi achiziționate online pe platforma Eventbook.ro și direct din cinematografe, iar în restul orașelor accesul este gratuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău