Festivalul „ClassFest” adună 92 de participanți din străinătate la Chișinău

  • 02 Decembrie 2022 15:40
Festivalul „ClassFest” adună 92 de participanți din străinătate la Chișinău

Din cauza războiului din Ucraina, patru școli europene de teatru au renunțat să participe la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, care va fi organizat pe 5-9 decembrie la Chișinău. La ediția curentă, 92 de participanți din străinătate vor juca spectacole pe scenele teatrelor din Chișinău. Preponderent vor fi prezentate piese dedicate adolescenților, dar va fi și un spectacol de păpuși pentru copii. Fiecare trupă va juca spectacolul în limba țării de unde vine. Pentru spectatori va fi asigurată subtitrarea, a comunicat Svetlana Târțău, directorul artistic al festivalului, la o conferință de presă, transmite IPN.

Victoria Melnic, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a menționat că la ediția din acest an nu va fi prezent participantul fidel al festivalului –  Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, însă vor fi prezente celelalte școli teatrale din România, precum Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Vor participa studenți din Franța, Polonia și Austria. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău la fel va prezenta câteva spectacole. Pe lângă spectacole, vor fi desfășurate ateliere de creație care vor pune în contact direct studenții din școlile participante. „Vă așteptăm la spectacole și sperăm să vă aducem ceva interesant, valoros și veți afla de ce este preocupată tânără generație de artiști nu numai din țara noastră, dar și din străinătate”, a remarcat rectorul Academiei.

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, a afirmat că festivalul reprezintă o platformă de comunicare pentru tinerii din Republica Moldova și din afara țării. „Este un lucru extraordinar când avem aici, la Chișinău, diferite școli de artă, de teatru cu experiențele lor, cu tradițiile lor, cu proiectele lor pe care le prezintă aici. Această comunicare vie dintre tinerii din Republica Moldova și cei care vin la acest festival este un lucru salutabil și noi vom continua să susținem acest eveniment extraordinar”, a conchis oficialul.

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru și Film va fi inaugurat pe 5 decembrie, la Teatrul Republican Luceafărul. Primul spectacol va fi prezentat de studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Intrarea la toate spectacole este liberă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
3
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău