Festival dedicat tinerilor, la Chișinău

  • 12 August 2015 18:52

Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, marcată anual la 12 august, la Chișinău a fost organizat primul Festival dedicat tinerilor.

Mai multe acțiuni au fost organizate cu acest prilej printre care expoziții de fotografii, un târg al organizațiilor de tineret și altele. 

Ziua Internațională a Tineretului are ca tematică în acest an “Angajamentul Civic al Tinerilor”, prin care se încearcă a scoate în evidență importanța pe care o acordă comunitatea internațională acțiunilor întreprinse de tinerii din întreaga lume, susține Terentie Carp, reprezentantul Consiliului Național al Tineretului din Moldova, organizatorul festivalului.

”Fiecare din participanții la târgul ONG-urilor a venit cu materiale promoționale care oferă oportunități de voluntariat, de educație non-formală, școli de vară. Scopul proiectului nostru este de a implica cât mai mult tinerii,” a declarat Terentie Carp.

Asociația Studenților Europeni cu sediul la Bruxelles și filiale în toate țările UE dar și în zeci de orașe din țările ex-sovietice, are ca scop schimbul intercultural între tinerii din Vestul și Estul Europei, ne-a mărturisit Vicepreședintele Asociației, Lucia Gori. Aceasta a subliniat câteva dintre problemele tinerilor din Republica Moldova.

”Lipsa de implicare a tinerilor este una dintre probleme. Nu există încă cunoștințele de activism, de voluntariat. O altă problemă sunt proiectele internaționale. Situația noastră din țară ne limitează, într-un oarecare fel, posibilitatea de a participa în anumite proiecte, unde este nevoie de o anumită cotizație”, a declarat Lucia Gori.

Vlad Sabajuc este reprezentantul Fondului pentru Tineri din Cahul. La cei 17 ani operează foarte bine cu termeni precum proiecte, granturi, activism, voluntariat.

”Elaborăm tot felul de activități,  menite să diversifice viața tinerilor din orașul Cahul. În urma acestor activități colectăm fonduri, respectiv mai apoi lansăm un program de granturi. Oferim câte 5.000 de lei pentru un proiect pe care îl monitorizăm, ajutăm cu sfaturi la implementarea lui cu succes. De exemplu la un liceu au fost plantate flori pe o suprafață de 200 metri pătrați. În jurul unor cămine studențești au fost făcute zone verzi, amenajate cu scaune, zone de agrement ”, a declarat Vlad Sabajuc

Cu ocazia zilei internaționale a tineretului, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a lansat indexul de tineret. Rezultatele arată că în Republica Moldova, tinerii se confruntă cu o serie de probleme după cum ne-a declarat reprezentantul organizației, Natalia Cojocari.

”Tinerii, în același procent ca și adulții, consumă alcool și tutun. Un alt domeniu unde există încă probleme este sănătatea sexuală și reproductivă. În Republica Moldova nu există încă un curriculum privind sănătatea reproductivă, care să fie parte a materiei obligatorii în școli.  Rata HIV în rândul tinerilor s-a dublat în comparație cu anul 2000. Suntem practic printre primele țări din regiune la acest capitol la fel ca și în ceea ce privește sarcina la adolescente”, a declarat  Natalia Cojocari.

Festivalul Tineretului a fost organizat în Republica Moldova în premieră.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău