Fermierii și-au spus păsul în cadrul unor consultări publice la care a participat și ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu

  • 03 Septembrie 2021 13:34
Fermierii și-au spus păsul în cadrul unor consultări publice la care a participat și ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu

Mai multe probleme semnalate de fermierii moldoveni, printre care lipsa investițiilor, strategiile învechite, monopolul și necesitatea extinderii piețelor de desfacere au fost discutate astăzi în cadrul unor consultări publice la sediul Ministerului Agriculturii, la care a participat și ministrul Viorel Gherciu. Acestea urmează a fi introduse în planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul agriculturii și examinate în mod prioritar de noul Executiv, transmite Radio Chișinău.

Unul dintre domeniile care se confruntă cu mari probleme, potrivit fermierilor prezenți la discuții, este cel al irigării terenurilor agricole, întreprinzătorii fiind nemulțumiți de strategiile elaborate de autorități privind irigarea solurilor și, din această cauză, în fiecare vară se așteaptă la o secetă asemănătoare celei din anul 2019. De altfel, ministrul Agriculturii a menționat că își propune dezvoltarea unei irigări inteligente pentru evitarea distrugerii solului compactat.

Alt fenomen care necesită o atenție sporită este monopolul ce împiedică dezvoltarea afacerilor, în situația în care subvențiile din partea statului sunt distribuite preponderent gospodăriilor agricole mari, iar ceea ce își propune Ministerul Agriculturii este lichidarea acestei inegalități. Obiectivele de dezvoltare pe termen mediu în domeniul agriculturii au fost expuse de către consultantul superior al Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Agriculturii, Petru Tătaru.

O provocare ține de monopolurile ce împiedică dezvoltarea afacerilor, iar subvențiile din partea statului sunt distribuite preponderent gospodăriilor agricole mai mari. Ceea ce ne propunem este să lichidăm aceste inegalități. Printre obiectivele de dezvoltare pe termen mediu în domeniul agriculturii sunt  creșterea volumului subvenționării în domeniul agriculturii și modificarea regulilor de distribuire a fondului, pentru a extinde suportul statului și producătorilor mai mici, activităților cu valoare adăugată și sectoarelor conexe, în special zootehnia. Ne dorim asigurarea continuării participării R. Moldova la programul european pentru dezvoltarea agriculturii, având în vedere experiențele anterioare de succes, care au contribuit prin asistență tehnică și financiară la strategiile de dezvoltare agricolă și mediul rural în anii 2014-2020.

O altă prioritate a noii conduceri este majorarea exporturilor de produse moldovenești și identificarea unor noi piețe de desfacere.

De asemenea, a fost solicitată majorarea burselor pentru studenții de la Universitatea Agrară, pentru a opri exodul tinerilor specialiști din domeniul agriculturii, precum și valorificarea cadrelor existente de înaltă calificare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău