Fermierii nu exclud organizarea protestelor în Chișinău dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite. „Trebuia de declarat stare excepțională în agricultură la nivel de țară”

  • 21 Octombrie 2020 13:10
Fermierii nu exclud organizarea protestelor în Chișinău dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite. „Trebuia de declarat stare excepțională în agricultură la nivel de țară”

Agricultorii solicită autorităților centrale achitarea compensațiilor pentru pagubele suportate în acest an la suprafețele de cereale de grupa a doua afectate de secetă. Aceștia susțin că nu pot să-și acopere chetuielile pe care le-au avut pe parcursul anului și nu pot întoarce datoriile față de băncile comerciale și furnizori. Guvernul susține că nu are bani pentru achitarea compensațiilor și că urmează să identifice soluții. Fermierii nu exclud organizarea unor proteste în Capitală în lipsa unor acțiuni din partea autorităților. 

După protestele din luna august, agricultorii au reușit să obțină despăgubiri de la stat de 300 de milioane de lei pentru roada compromisă de secetă. Bani, însă, au fost achitați sub formă de compensații doar celor care dețineau culturi din grupa I. Fermierii care au cultivat, porumb sau floarea soarelui au rămas însă, fără susținere financiară din partea statului, deși, în mare parte, și roada lor a fost afectată de secetă. Ion Plămădeală din raionul Leova, ne-a spus că agricultorii s-au adresat în repetate rânduri autorităților pentru sprijin. Însă, până acum, nu au primit niciun ajutor financiar.  

„Noi cerem compensarea cheltuielilor la hectar în sumă de 3000 de lei, ceea ce constituie 30% din investițiile făcute în agricultură. Adică, pentru însămânțare sau inființarea unui hectar de porumb sau floarea soarelui cheltuielile constituie undeva la nouă mii de lei. Deci noi cerem trei mii de lei ca să fim puțin ajutați ca să putem mergem puțin mai departe fiindcă agricultorii au datorii. Au datorii față de furnizorii de motorină, de îngrășăminte, material semincer. Dar, cu părere de rău, pe parcursul, deja avem, două luni carul stă tot pe loc”,s-a plâns fermierul. 

Agricultorii  au avut, marți o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care le-a spus că Guvernul caută bani pentru a le compensa pierderile. Andrei Dînga din Ștefan Vodă, care a participat la întrevedere, s-a arătat, însă, dezamăgit de discuțiile de la minister. Potrivit lui, autoritățile au avut suficient timp pentru a găsit soluții, astfel încât agricultorii să nu fie nevoieți să protesteze, iar unii să falimenteze.

„S-a promis pentru grupa a doua să se găsească resurse financiare. Încă de atunci de la primele proteste nici până acum nu s-a făcut nimic. Și domnul ministru al Agriculturii a venit practic nepregătit și fără niciun răspuns. A menționat cineva despre bani din Rusia, dar nu sunt destui și n-au venit. Nu există doar Rusia pe globul pământesc. Trebuia de declarat stare excepțională în agricultură la nivel de țară, de adresat partenerilor de dezvoltare ca să stabilizăm această ramură agricolă. Vă dați seama, acum o mulțime de fermieri mici ei pleacă. Familii întregi pleacă pentru că au falimentat”, a menționat Andrei Dînga. 

Fermierii susțin că în această săptămână urmează să fie organizată o ședință cu participarea premierului și a ministrului Finanțelor, pentru a discuta această problemă. Ion Plămădeală consideră că Guvernul ar trebuie să se împrumute pe piața internă pentru a achita compensații agricultorilor.

„Bani în Republica Moldova noi avem destui. Banca Națională are rezerve ca niciodată. Băncile comerciale au lichidități enorme. Nu are Guvernul. Iată care este problema. Dar Guvernul nu are decât să ia împrumut de la Banca Națională și să dea agricultorilor ca să le ajute să iasă din criza această economică care este la moment. Fiindcă dacă noi nu înfăptuim niște lucrări strict necesare la moment acuma noi intrăm în anul viitor nepregătiți. Aceasta înseamnă că anul viitor poate să ne aștepte și o criză mai profundă”, 

Agricultorii nu exclud organizarea unor acțiuni de protest în Capitală dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău