Fermierii NEMULȚUMIȚI de Comisia parlamentară specială
-
04 Iunie 2015 14:15
Fermierii se declară nemulțumiți de lucrările Comisiei parlamentare speciale, menită să soluționeze problemele din agricultură.
Întruniți joi, 4 iunie, într-o primă ședință, deputați, membri ai cabinetului de miniștri și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri nu au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește principalele solicitări ale agricultorilor - majorarea fondului de subvenționare, anularea impozitului pe profit și simplificarea mecanismelor de creditare. În același timp, fermierii au declarat că nu renunță la acțiunile de protest, programate pentru 1 iulie, în cazul în care discuțiile vor intra în impas.
După ședința care a durat mai bine de două ore, cu ușile închise, în fața presei a ieșit doar președintele Uniunii Producătorilor Agricoli, „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari. Acesta a declarat că discuțiile au fost dificile iar rezultatul acestora nu este deloc îmbucurător. Potrivit lui Alexandru Slusari, principalele solicitări ale fermierilor rămân majorarea fondului de subvenționare a producătorilor agricoli, achitarea urgentă a compensațiilor, împrumuturi ieftine, eliminarea tuturor autorizațiilor, licențelor, certificatelor pentru lansarea și desfășurarea activităților antreprenoriale dar și simplificarea importului produselor petroliere pentru agricultori.
„Am avut o discuție dificilă. Cu părere de rău nu am primit nicio noutate îmbucurătoare. În cea mai importantă problemă, cea legată de Fondul de subvenționare, nu am văzut o prea mare disponibilitate din partea Ministerului Finanțelor. Urmează să vedem inițiative concrete. Mai mult, am primit o veste ce nu ne-a mulțumit deloc, ceea că datoriile față de agricultori vor fi achitate cu întârziere”, Alexandru Slusari.
Solicitat de Radio Chișinău, ministrul Agriculturii, Ion Sula, a recunoscut că negocierile cu fermierii decurg anevoios, principala problemă fiind majorarea fondului de subvenționare în agricultură. Potrivit acestuia, au fost elaborate două proiecte în acest sens, care urmează a fi discutate la una din întrunirile viitoare.
„Discutăm. Ministerul Agriculturii a mers în întâmpinarea fermierilor și am ajuns la un numitor comun pe marginea mai multor subiecte importante. În ceea ce ține de fondul de subvenționare au fost definitivate două proiecte. Mai mult Regulamentul deja a fost finalizat. Acum urmează să fie stabilită suma subvențiilor ca să le putem distribui”, a declarat Ion Sula.
Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor a fost creată pe 21 mai. Ea este formată din zece membri, și are la dispoziție aproximativ o lună pentru a elabora și aproba un pachet de inițiative legislative menite să susțină producătorii agricoli.