Fermierii intenționează să organizeze un nou val de PROTESTE

  • 12 Noiembrie 2015 19:15
Fermierii intenționează să organizeze un nou val de PROTESTE

Fermierii din Republica Moldova intenționează să organizeze un nou val de proteste, în cazul în care autoritățile nu vor soluționa de urgență problemele cu care se confruntă aceștia.

Mai multe organizații non-guvernamentale din domeniul agricol au făcut joi, 12 noiembrie, un apel public către viitorul candidat la funcția de prim-ministru, în care și-au expus viziunile privind modernizarea sectorului. Printre acestea se numără restructurarea Ministerului Agriculturii și numirea unui ministru agreat de majoritatea ONG-urilor de profil din țară.

Agricultorii doresc ca Ministerul Agriculturii să-i trateze cu mai multă importanță. Mai mult, în opinia lor, noul ministru al Agriculturii ar trebuie să fie numit doar după consultarea și aprobarea Asociațiilor de fermieri și să dețină și funcția de vicepremier. De asemenea, agricultorii cer ca Agenția ”Apele Moldovei” și Agenția Națională pentru Siguranța alimentelor să revină în subordinea Ministerului Agriculturii, șefii acestora să fie demiși, iar în locul lor să fie numite persoane necorupte.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, aceste măsuri sunt necesare în condițiile în care corupția în agricultură a atins cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, iar domeniile strategice a fost monopolizate de un grup restrâns de persoane de la guvernare.

„Numai mobilizând întreaga societate vom eradica nivelul corupției în agricultură. Fără schimbări majore nu credem că se va schimba ceva. Situația va fi mai bună doar daca anumiți politicieni vor fi scoși din circuitul politic din Republica Moldova. Vom continua să convingem societatea să ne trezim si să dam lupta finală cu acest flagel – corupția”, a declarat Vasile Mârzenco.

Totodată președintele Asociației ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, nu a exclus organizarea unor ample acțiuni de protest pe 29 noiembrie, de ziua națională a Agricultorului.

„Chiar dacă e finele lui 2015, agricultorii sunt ținuți în ceață, iar Guvernul așa și nu a achitat integral subvențiile promise încă pentru anul trecut. S-au dublat dobânzile la credite. Este o rușine mare când agricultorii nu au primit nici un ban din creditul polonez. TVA a crescut până la 20%. Nu a fost adoptată nici o lege din pachetul agricol. Nu ne rămâne altceva decât să ieșim la proteste”, a mărturisit Alexandru Slusari.

Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Sula, declara anterior că autoritățile sunt în căutarea soluțiilor inclusiv pentru achitarea restanțelor la compensații pentru producătorii agricoli.

„Încercăm să găsim o ieșire din situație. Deocamdată, bani nu există și nici nu au fost prevăzuți în proiectul de rectificare bugetară pentru acest an, însă există posibilitatea contractării unui împrumut de la Banca Națională”, a precizat Ion Sula.

Fermierii au anunțat anterior că vor scoate tehnica agricolă pe marginea traseelor naționale, vor claxona și vor afișa lozinci pentru a atenționa autoritățile asupra situației precară în care s-au pomenit agricultorii moldoveni.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău