Fermierii au renunțat la proteste până la 1 august. Guvernul a promis alocarea a 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru subvenționarea fermierilor mici și mijlocii

  • 27 Iunie 2023 19:39
Fermierii au renunțat la proteste până la 1 august. Guvernul a promis alocarea a 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru subvenționarea fermierilor mici și mijlocii

Fermierii își suspendă protestele până pe 1 august. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, după o nouă rundă de negocieri, la Guvern,  dintre membrii Asociației Forța Fermierilor și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. În urma discuțiilor s-a decis alocarea a 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru subvenționarea fermierilor mici și mijlocii. Protestatarii au cerut 700 de milioane de lei compensații, transmite Radio Chiținău.

Autoritățile au identificat 200 de milioane de lei care urmează să fie destinate fermierilor mici și mijlocii pentru acoperirea pierderilor suportate, bani care vor fi distribuiți nu în bază de factură fiscală, dar în bază de hectar, a anunțat după întâlnirea cu agricultorii ministrul Vladimir Bolea:

S-au identificat resurse financiare în valoare de 200 de milioane de lei, bani care vor fi distribuiți conform unui grafic. Banii vor fi axați pentru subvenționarea agricultorilor micro și mici. Și pentru subvenționarea motorinei, lucru care este deja făcut de către Ministerul Agriculturii. Motorina care va fi împărțită în baza certificatelor de situații de forța majoră, adică pentru cei care au avut cel mai mult de suferit din cauza secetei. Motorina sperăm ca în luna iulie deja să o avem. De la primul până la ultimul leu din 200 de milioane de lei sunt identificate din resursele statului Rep. Moldova, asta este tot ce poate oferi poporul Rep. Moldova din toată sărăcia sa”, a declarat Alexandru Bolea.

Fermierii au anunțat că protestul nu este finalizat, dar  suspendat până  la 1 august. Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari a declarat că nu este mulțumit de rezultatele negocierilor cu Guvernul și a enumerat principalele cerințe față de autorități:     

„Noi am înaintat domnului Ministru un ultimatum până la 1 august. În primul rând trebuie identificate resursele suplimentare – agricultorii la prima grupă să primească 3 mii de lei, dar nu o mie de lei per hectar. În al doilea rând până la 1 august să fie adusă motorina de 4 mii de tone din România. Și în al treilea rând agricultorii care au cereale, până la 31 decembrie să fie înghețate toate penalitățile și plata dobânzii. Noi suspendăm până la 1 august protestul, vedem dacă aceste trei cerințe vor fi îndeplinite până la 1 august, dacă nu, atunci numărul de tractoare, 170 la număr, vor fi de 6-7 ori mai multe”, a precizat Alexandru Slusari.

Amintim că săptămâna trecută, mai mulți fermieri și-au adus tehnica agricolă în fața Guvernului, protestând față de situația precară din domeniul agriculturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău