Fermierii ar putea rata peste 100 de milioane de euro din cauza CORUPȚIEI

  • 26 Mai 2016 18:29
Fermierii ar putea rata peste 100 de milioane de euro din cauza CORUPȚIEI

Fermierii moldoveni ar putea rata peste 100 de milioane de euro, oferiți de Guvernul Poloniei, după ce executivul de la Varșovia a decis stoparea implementării creditului acordat Republicii Moldova pentru proiecte în agricultură.

Partea poloneză își motivează decizia prin numărul mic de solicitanți. La rândul lor, fermierii dau vina pe mecanismul complicat de creditare și pe corupția din instituțiile de stat.

Implementarea creditului polonez a fost suspendată după ce Guvernului de la Varșovia i-au fost transmise doar șase dosare a agricultorilor moldoveni, dintre care două au fost examinate și aprobate de partea poloneză, iar ulterior transmise Ministerului Finanțelor de la Chișinău pentru a încheia contractul de recreditare cu beneficiarii finali. Alte 4 dosare sunt încă la etapa de examinare. Potrivit ministrului agriculturii, Eduard Grama, în situația creată nu se știe exact dacă proiectul va continua, partea poloneză examinând în prezent solicitarea Chișinăului de prelungire a acestuia.

„Suma totală a creditului pentru aceste 6 dosare este de 14,5 milioane euro. Am fost rugați de partea polonă ca timp de 45 de zile să nu mai trimitem dosare. Astfel, procedura de implementare a creditului a fost stopată până examinează aceste dosare. Am solicitat printr-o scrisoare, expediată la sfârșitul lunii aprilie prim-ministrului Poloniei prelungirea proiectului, pentru a nu pierde banii, dar nu am primit încă nici un răspuns”, a declarat Eduard Grama.

La rândul lor, fermierii sunt rezervați în privința proiectului și critică condițiile de accesare a acestuia, pe care le consideră prea dure. Mai mult, aceștia spun că întâmpină piedici la depunerea dosarelor, de vină fiind corupția din instituțiile statului.

Subiectul a fost discutat zilele trecute într-o ședință a Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară. Președintele acesteia, Radu Mudreac a propus audierea responsabililor de situația creată în cadrul unei ședințe speciale a Legislativului, pentru a nu rata banii oferiți de Polonia agricultorilor moldoveni.

„Vom face o sesizare să vină ministrul finanțelor cu un raport în Parlament privitor la evaluarea situației create cu Creditul Polonez. Dacă mergem în acest tempou, ne vor trebui zeci de ani pentru a implementa acest proiect. Trebuie să vedem care-i motivul frânării, să fie claritate cine stopează această procedură. Trebuie urgent să găsim soluția, poate chiar să schimbăm hotărârea de Guvern”, a constatat Radu Mudreac.

De notat că banii din creditul polonez urmau să fie oferiți agricultorilor pe un termen de 25 de ani, cu o rata anuală de 0,15% și o perioadă de grație de cinci ani.

Comisia parlamentară pentru agricultură și industrie alimentară va trimite o sesizare către Parlamentul Republicii Moldova pentru a examina, în cadrul plenului, situația stopării procedurii de implementare a Creditului Polonez. Decizia a fost luată astăzi de către membrii Comisiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău