Fenomenul smombie ia amploare. Cei mai afectați sunt cei cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani

  • 23 Aprilie 2019 16:01
Fenomenul smombie ia amploare. Cei mai afectați sunt cei cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani

Merg mai încet decât ceilalți, cu pași nesiguri și cu capul aplecat. Vorbim despre pietonii care stau tot timpul cu telefonul în mână și căștile în urechi. Un studiu francez trage un semnal de alarmă. Dependenții de telefonul mobil sunt mai predispuși la accidente decât cei care sunt atenți pe unde merg.

În ciuda campaniilor de sensibilizare, numărul dependenților de telefonul mobil, chiar și pe stradă, a crescut în mod îngrijorător. 65% dintre francezi recunosc că își consultă telefonul mobil în timp ce merg pe trotuar sau traversează, față de 50% în urmă cu patru ani. Sunt numiți smombie, o combinație între smartphone și zombie.

Michel Benezra - avocat: Fenomenul smombie implică pe cineva care traversează uitându-se pe telefon, în loc să fie atent dacă îl pândește un pericol iminent, cum ar fi un vehicul. Este un fenomen foarte îngrijorător.

Media este crescută de tineri, cei cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani. Mai mult de 90% dintre ei citesc mesaje, scriu sau merg cu căștile pe urechi. Dacă în ceea ce îi privește pe ceilalți pietoni sunt doar deranjanți, cei care folosesc un telefon când traversează își pun viețile în pericol. Unul din șase a suferit deja un accident.

-Aruncăm o privire, dar nu este suficient. Dacă sunt două benzi, vedem doar una și, dacă o mașină vine cu viteză, nu ne-am uitat atent.

Mai multe țări testează deja sisteme de avertizare a pietonilor dependenți de mobil. În Israel, în mai multe intersecții, au fost montate semafoare care luminează dinspre sol, iar în Coreea de Sud utilizatorii de mobil își pot instala o aplicație care îi avertizează când se apropie o mașină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău