Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un ''punct critic ireversibil'

  • 02 Iulie 2021 10:05
Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un ''punct critic ireversibil'

Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un ''punct critic ireversibil'', potrivit unui studiu publicat vineri în revista Science, informează DPA, potrivit Agerpres.

În contextul temerilor la nivel mondial declanșate de imagini șocante ale unor râuri și mări copleșite de deșeuri din plastic, problema ar putea fi deja iremediabilă, au avertizat cercetătorii, spunând că ''ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea anula''.

Autorul principal al studiului, Matthew MacLeod, de la Universitatea Stockholm a precizat că plasticul ''pătrunde în mediu peste tot'', inclusiv în țări ''cu o infrastructură bună pentru gestionarea deșeurilor''.

Chiar și în acest caz, reciclarea are ''multe limitări'', afirmă Mine Tekman, coautoare a cercetării, din cadrul Institutului Alfred Wegener din Germania, în contextul în care națiunile cu venituri ridicate expediază deșeuri către ''țările cu facilități mai puțin adecvate''.

Malaezia și Filipine se numără printre țările ale căror guverne, în ultimii ani, au restituit indignate încărcături de deșeuri expediate de state precum Canada și Coreea de Sud.

Tekman a spus că producția de ''plastic virgin'' ar trebui să fie plafonată, iar exportul deșeurilor interzis, cu excepția cazului în care destinația are facilități mai adecvate pentru reciclare decât țara de proveniență a deșeurilor.

O cantitate de până la 46 de milioane de tone metrice de plastic este deversată pe uscat și în apele râurilor și oceanelor în fiecare an, un aflux care s-ar putea dubla până la jumătatea deceniului, agravând problema descompunerii, atunci când deșeurile din plastic se dezintegrează în particule minuscule care poluează lanțul alimentar.

''Descompunerea modifică constant proprietățile poluării cu plastic și deschide calea către noi întrebări'', a spus Hans Peter Arp, din cadrul Institutului Geotehnic din Norvegia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău