Femeile din raioanele Strășeni și Călărași au posibilitatea să facă screeningul mamar prin mamografie digitală mobilă

  • 07 Aprilie 2022 09:20
Femeile din raioanele Strășeni și Călărași au posibilitatea să facă screeningul mamar prin mamografie digitală mobilă

În scopul depistării precoce a patologiilor glandelor mamare, pe parcursul anului curent, femeile cu vârstele cuprinse între 50 și 70 de ani, cu sau fără asigurare medicală, pot efectua gratuit screeningul prin mamografie digitală, în raionul în care locuiesc.

Serviciul este deja disponibil în raioanele Strășeni și Călărași, unde tehnicienii radiologi au efectuat mamografia la peste 200 de femei. Specialiștii de la Institutul Oncologic vor ajunge, în total, în 12 raioane. După efectuarea mamografiei digitale a ambelor glande mamare, imaginile radiologice sunt transmise medicilor imagiști de la Institutul Oncologic, care se ocupă de descrierea lor. În cazul depistării unor afecțiuni, femeile sunt consultate de medicii mamologi de la Centrul Consultativ Diagnostic (CCD) al Institutului Oncologic.

Menționăm că, screeningul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome. Examinarea radiologică se recomandă să fie realizată o dată la doi ani.

Potrivit specialiștilor, dintre toate tipurile de cancer, la femeile din Republica Moldova, cel mai frecvent este diagnosticat cancerul mamar. Anual, circa o mie de persoane sunt depistate cu cancer de sân, în total, sub supravegherea medicilor fiind aproximativ 10 mii de femei.

În stadii tardive sunt diagnosticate 30 la sută dintre femei, iar din acest motiv tratamentul este, deseori, de lungă durată, mai costisitor și mai puțin eficient. Menționăm că, în țara noastră, mortalitatea prin cancerul mamar se situează pe locul trei, după cancerul pulmonar și cel colorectal, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău