Femeile care au trecut prin mastectomie își așteaptă protezele de jumătate de an

  • 11 Septembrie 2017 11:00
Femeile care au trecut prin mastectomie își așteaptă protezele de jumătate de an

Femeile care s-au operat de cancer mamar și au trecut printr-o mastectomie își așteaptă de luni bune protezele promise de autorități. În februarie anul curent, Institutul Oncologic anunța că a cumpărat 1600 de proteze. Banii au fost alocați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. La foarte scurt timp, pacientele acuzau însă că nu-și mai găsesc proteze de mărimea potrivită. În cazul unor femei așteptarea protezei durează de mai bine de jumătate de an.

La o solicitare a Agenției de Presă IPN, responsabili din cadrul Institutului Oncologic au comunicat că sunt în așteptarea noului stoc de proteze. Comanda s-a făcut abia după ce a fost epuizat stocul precedent.

Vicedirectorul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic, Veronica Ciobanu, a declarat că eliberarea exoprotezelor mamare se efectuează în Secția de reabilitare medicală și medicină fizică. După consultația medicului specialist mamolog, pacienta este examinată și de medicul reabilitolog, care apreciază dimensiunile și femeii i se eliberează proteza mamară individuală. Există un registru de evidență a distribuirii protezelor conform listei de așteptare.

„În acest an, pentru prima dată, în conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Programului Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, au fost eliberate 1600 de exoproteze mamare de diverse mărimi, repartizate uniform. Acest procedeu de eliberare și distribuire este în derulare și va continua pe viitor în scopul asigurării procesului de reabilitare a pacientelor cu tumori maligne ale glandelor mamare”, a spus Veronica Ciobanu.

Cancerul glandei mamare ocupă locul I printre cancerele sistemului reproductiv la femei și locul II în morbiditatea generală, cedând locul cancerului colorectal. Anual se iau la evidență circa 1100 de femei cu cancer mamar, în jur de 60% necesită mastectomie radicală, iar în tratamentul de reabilitare necesită exoproteza mamară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău