Federica Mogherini: UE va crea o entitate pentru a continua relațiile comerciale cu Iranul

  • 25 Septembrie 2018 08:37
Federica Mogherini: UE va crea o entitate pentru a continua relațiile comerciale cu Iranul

Europenii vor crea o entitate specifică pentru a putea continua relațiile comerciale cu Iranul, în special achiziția de petrol, și a scăpa astfel de sancțiunile americane, a anunțat luni seară la ONU șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, relatează AFP.

"Concret, statele membre al Uniunii Europene vor instaura o entitate juridică pentru a facilita tranzacțiile financiare legale cu Iranul", a declarat Federica Mogherini la finalul unei reuniuni consacrate salvării acordului nuclear iranian din 2015 după retragerea Statelor Unite din acest text în mai.

"Aceasta va permite companiilor europene să continue relațiile comerciale cu Iranul conform dreptului european și ar putea fi deschisă altor parteneri din lume", a adăugat ea într-o declarație citită în comun cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Reprezentanți ai celor șase țări semnatare ale acordului - Marea Britanie, Franța, Rusia, China, Germania și Iran - au participat la această reuniune, organizată cu prilejul Adunării Generale anuale a Națiunilor Unite.

Potrivit unor surse europene, acest "vehicul dedicat" (Special purpose vehicle - SPV) ar putea acționa ca o bursă de schimb sau un sistem de troc sofisticat care să permită firmelor în cauză să scape de sancțiunile americane.

Președintele american, Donald Trump, s-a retras în mai din acordul internațional privind programul nuclear iranian, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică și, în paralel, să îl scoată din izolarea economică prin ridicarea sancțiunilor care îl strangulau.

Între timp, Washingtonul a restabilit o serie de sancțiuni grele vizând, de asemenea, întreprinderile sau țările străine care continuă să facă afaceri cu Republica Islamică. Sub amenințări, un mare număr de grupuri (ca Total, Daimler) foarte angajate în Statele Unite au încetat orice activitate cu Iranul de teama represaliilor americane.

La 4 noiembrie, un nou val de sancțiuni va lovi direct exporturile iraniene de petrol și operațiunile bancare cu această țară care se va trezi astfel deconectată de la circuitele financiare internaționale.

Noile canale de plată trebuie "să asigure actorii economici care au un comerț legal cu Iranul", a subliniat în fața presei Federica Mogherini.

Este vorba despre păstrarea beneficiilor economice așteptate de Iran în schimbul rămânerii în acord și renunțării la un program nuclear militar, a explicat șefa diplomației europene.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău