Federica Mogherini: UE este gata să crească sprijinul financiar pentru R. Moldova

  • 30 Septembrie 2019 16:25
Federica Mogherini: UE este gata să crească sprijinul financiar pentru R. Moldova

Uniunea Europeană este gata să crească sprijinul financiar pentru R. Moldova.

Anunțul a fost făcut de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, la Bruxelles, la o conferință comună cu premierul Maia Sandu. Întrevederea a  avut loc în cadrul reuniunea celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Sprijinul financiar european pentru Chișinău rămâne condiționat de realizarea reformelor în R. Moldova, a subliniat comisarul pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini:

„Sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor. Suntem gata să ne creștem sprijinul financiar și cel de consultare, pentru  sperăm să putem delibera prima tranșă de asistență financiară curând. Toate sunt un semnal față de reformele pe care le-ați făcut deja”.

Federica Mogherini s-a referit și la reglementarea transnistreană, spunând că este nevoie de noi progrese la negocierile în formatul „5+2”.

Uniunea Europeană continuă să sprijine integritatea și suveranitatea teritorială a R. Moldova și un statut special pentru regiunea transnistreană în frontierele recunoscute internațional ale R. Moldova. Negocierile „5+2” au înregistrat niște progrese, care trebuie să continue în cadrul rundei care va avea loc în Slovacia, săptămâna viitoare.

La rândul său, premierul de la Chișinău, Maia Sandu, s-a angajat să fie realizate acțiunile și reformele promise, referindu-se în special la cele din domeniul justiției. Șefa Guvernului a mulțumit UE pentru asistența financiară și cea tehnică.

Am solicitat și am obținut încurajări că vom fi sprijiniți în continuare pentru a implementa această agendă ambițioasă(…). E îmbucurătoare reconfirmarea noutății că putem obține cele două tranșe de asistență macro-financiară până la sfârșitul acestui an, desigur dacă vom reuși să îndeplinim toate condițiile și aceasta este intenția noastră”.

În următoarele zile, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, va veni la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău