Federica Mogherini reia apelul la o soluție pașnică la criza din Venezuela pentru a evitara haosul

  • 07 Februarie 2019 19:12
Federica Mogherini reia apelul la o soluție pașnică la criza din Venezuela pentru a evitara haosul

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a reluat joi un apel la o soluție politică și pașnică la criza crescândă din Venezuela, în deschiderea unei reuniuni a Grupului de contact internațional din Uruguay, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit lui Mogherini, o astfel de soluție este singura cale pentru evitarea în continuare a haosului în Venezuela, unde președintele Nicolas Maduro se confruntă cu apeluri de a demisiona și de unde circa trei milioane de persoane au plecat din țară.

Uniunea Europeană, opt țări europene și cinci din America Latină s-au reunit joi la Montevideo, în Uruguay, cu obiectivul de ''a contribui la crearea condițiilor în scopul apariției unui proces politic și pașnic'' la criza gravă cu care se confruntă țara latinoamericană, potrivit unei surse diplomatice europene.

Potrivit AFP, această inițiativă, lansată inițial de Mexic și Uruguay ca o conferință a ''țărilor neutre'' privind Venezuela, s-a transformat într-o reuniune a Grupului de contact internațional, lansat de Uniunea Europeană la sfârșitul lui ianuarie la București și la care s-au alăturat alte trei țări latinoamericane (Costa Rica, Bolivia și Ecuador).

Pe 23 ianuarie, președintele Adunării Naționale venezuelene Juan Guaido (social-democrat) s-a proclamat ''președinte interimar'' al Venezuelei, invocând Constituția.

El a fost recunoscut de către circa douăzeci de țări ale UE, SUA, Canada și douăsprezece capitale latinoamericane.

La rândul său, Maduro, susținut îndeosebi de Rusia, China, Cuba, Coreea de Nord și Turcia, a respins ultimatumul UE privind organizarea de alegeri prezidențiale anticipate și a acuzat SUA de orchestrarea unei lovituri de stat.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău