Federica Mogherini reia apelul la o soluţie paşnică la criza din Venezuela pentru a evitara haosul

  • 07 Februarie 2019 19:12
Federica Mogherini reia apelul la o soluţie paşnică la criza din Venezuela pentru a evitara haosul

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a reluat joi un apel la o soluţie politică şi paşnică la criza crescândă din Venezuela, în deschiderea unei reuniuni a Grupului de contact internaţional din Uruguay, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit lui Mogherini, o astfel de soluţie este singura cale pentru evitarea în continuare a haosului în Venezuela, unde preşedintele Nicolas Maduro se confruntă cu apeluri de a demisiona şi de unde circa trei milioane de persoane au plecat din ţară.

Uniunea Europeană, opt ţări europene şi cinci din America Latină s-au reunit joi la Montevideo, în Uruguay, cu obiectivul de ''a contribui la crearea condiţiilor în scopul apariţiei unui proces politic şi paşnic'' la criza gravă cu care se confruntă ţara latinoamericană, potrivit unei surse diplomatice europene.

Potrivit AFP, această iniţiativă, lansată iniţial de Mexic şi Uruguay ca o conferinţă a ''ţărilor neutre'' privind Venezuela, s-a transformat într-o reuniune a Grupului de contact internaţional, lansat de Uniunea Europeană la sfârşitul lui ianuarie la Bucureşti şi la care s-au alăturat alte trei ţări latinoamericane (Costa Rica, Bolivia şi Ecuador).

Pe 23 ianuarie, preşedintele Adunării Naţionale venezuelene Juan Guaido (social-democrat) s-a proclamat ''preşedinte interimar'' al Venezuelei, invocând Constituţia.

El a fost recunoscut de către circa douăzeci de ţări ale UE, SUA, Canada şi douăsprezece capitale latinoamericane.

La rândul său, Maduro, susţinut îndeosebi de Rusia, China, Cuba, Coreea de Nord şi Turcia, a respins ultimatumul UE privind organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate şi a acuzat SUA de orchestrarea unei lovituri de stat.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chişinău
7,42 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:2,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău