Federica Mogherini reia apelul la o soluție pașnică la criza din Venezuela pentru a evitara haosul

  • 07 Februarie 2019 19:12
Federica Mogherini reia apelul la o soluție pașnică la criza din Venezuela pentru a evitara haosul

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a reluat joi un apel la o soluție politică și pașnică la criza crescândă din Venezuela, în deschiderea unei reuniuni a Grupului de contact internațional din Uruguay, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit lui Mogherini, o astfel de soluție este singura cale pentru evitarea în continuare a haosului în Venezuela, unde președintele Nicolas Maduro se confruntă cu apeluri de a demisiona și de unde circa trei milioane de persoane au plecat din țară.

Uniunea Europeană, opt țări europene și cinci din America Latină s-au reunit joi la Montevideo, în Uruguay, cu obiectivul de ''a contribui la crearea condițiilor în scopul apariției unui proces politic și pașnic'' la criza gravă cu care se confruntă țara latinoamericană, potrivit unei surse diplomatice europene.

Potrivit AFP, această inițiativă, lansată inițial de Mexic și Uruguay ca o conferință a ''țărilor neutre'' privind Venezuela, s-a transformat într-o reuniune a Grupului de contact internațional, lansat de Uniunea Europeană la sfârșitul lui ianuarie la București și la care s-au alăturat alte trei țări latinoamericane (Costa Rica, Bolivia și Ecuador).

Pe 23 ianuarie, președintele Adunării Naționale venezuelene Juan Guaido (social-democrat) s-a proclamat ''președinte interimar'' al Venezuelei, invocând Constituția.

El a fost recunoscut de către circa douăzeci de țări ale UE, SUA, Canada și douăsprezece capitale latinoamericane.

La rândul său, Maduro, susținut îndeosebi de Rusia, China, Cuba, Coreea de Nord și Turcia, a respins ultimatumul UE privind organizarea de alegeri prezidențiale anticipate și a acuzat SUA de orchestrarea unei lovituri de stat.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
18
Tue
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău