Sondaj | Federația Rusă reprezintă principalul pericol pentru Republica Moldova

  • 24 August 2021 12:36
Sondaj | Federația Rusă reprezintă principalul pericol pentru Republica Moldova

Federația Rusă reprezintă principalul pericol pentru Republica Moldova, în timp ce România și Uniunea Europeană sunt cele care ajută cel mai mult țara noastră. Acestea sunt datele unui sondaj despre percepția populației privind sistemul de securitate și apărare al Republicii Moldova, anunță Radio Chișinău.

Rezultatele sondajului despre opiniile cetățenilor privind sistemul național de securitate și apărare au fost prezentate într-o conferință de presă organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova.

Potrivit cercetării, orientarea politicii externe pentru cetățenii participanți la sondaj este de 49,7 la sută spre Europa. Printre statele care ar pune în pericol Republica Moldova, Rusia se clasează pe primul loc. În același timp, România și Uniunea Europeană sunt cele care ar ajuta în caz necesitate Republica Moldova.

Întrebați în privința statutului Republicii Moldova peste 10 ani, aproape o treime dintre respondenți (32,5%) au răspuns că văd o țară independentă, iar amenințările interne principale cu care se confruntă statul sunt corupția, cu 72 la sută, dar și furturile și coruperea financiară cu 53%.

Referitor la politicile care vizează stânga Nistrului, 42,5% dintre respondenți au invocat nivelul înalt de criminalitate și contrabandă în regiunea separatistă, în timp ce aproape 30 la sută dintre cei chestionați cred că reintegrarea raioanelor de est ar trebui să fie făcută fără acordarea unui statut special.

În topul încrederii în instituțiile statului care asigură securitatea, pe primul loc se poziționează SMURD-ul, cu 56 la sută, urmat de armată cu 30,1%.

Sondajul a fost organizat în perioada 20-29 iulie pe un eșantion reprezentativ de 1029 de persoane. Cercetarea a fost realizată în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul Ambasadei Lituaniei la Chișinău și finanțat de Programul Lituanian de Cooperare pentru Dezvoltare și Promovare a Democrației.

Scopul proiectului este de a selecta zece cele mai des întâlnite stereotipuri din domeniul de securitate și apărare care vor fi dezmințite în cadrul unei broșuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
15,27
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,6 m/s
Mon
13
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
15
Arhivă Radio Chișinău