Federalizarea R.Moldova va crea premise pentru recunoașterea independenței Transnistriei și Găgăuziei

  • 22 Noiembrie 2016 14:29
Federalizarea R.Moldova va crea premise pentru recunoașterea independenței Transnistriei și Găgăuziei

Inițiativa lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova nu va fi susținută, cel puțin în timpul apropiat, nici de Moscova, nici de Tiraspol. În plus, chiar dacă aceasta se va produce ar însemna un prim pas pentru recunoașterea internațională a Transnistriei și Găgăuziei, susțin experții, care mai adaugă că șeful statului nici nu are atribuții pentru a lansa o asemenea inițiativă. 

Ideea e federalizare a Republicii Moldova relansată de socialiști acum trei ani și care a fost promovată în campania pentru prezidențiale și de Igor Dodon este una periculoasă pentru Republica Moldova. Pe de o parte, după cum susține analistul politic Victor Juc, aceasta nici nu poate fi aplicată, cel puțin în timpul apropiat, pentru că nu va fi susținută nici de Tiraspol, unde liderii nerecunoscuți din regiune pledează pentru independență, nici de Moscova, care este mulțumită de situația actuală. Nici la Chișinău nu va exista un consens în această privință.

Pe de altă parte, atenționează expertul, o eventuală federalizare ar însemna un prim pas pentru recunoașterea internațională a independenței Transnistriei și, eventual, a Găgăuziei.

În același timp, fostul judecător la Curtea Constituțională Nicolae Osmochescu susține că șeful statului nu poate iniția asemenea proiecte.

Pentru prima dată, socialiștii conduși de Igor Dodon au venit cu ideea federalizării în 2013. Atunci ei au propus ca Republica Moldova să fie compusă din trei subiecte ale federației – Republica Moldova, Transnistria și Găgăuzia.

Amintim că un alt plan de federalizare, cunoscut ca Planul Kozak, a fost discutat în 2003, însă președintele de atunci Vladimir Voronin a renunțat să-l semneze în ultimul moment, în urma presiunilor străzii și, se pare, ale Occidentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău