FCS | Victor Osipov: „Este inacceptabilă prezența militară rusă în R.Moldova”. Delegația Rusiei anunță că va comunica solicitarea la Moscova

  • 16 Mai 2019 12:04
FCS | Victor Osipov: „Este inacceptabilă prezența militară rusă în R.Moldova”. Delegația Rusiei anunță că va comunica solicitarea la Moscova

Republica Moldova contestă invocarea Acordului din 1992 și reiterează ilegalitatea staționării trupelor rusești pe teritoriul său. Subiectul a fost pus în discuție de ambasadorul R. Moldova în Austria, Victor Osipov, la Forumul pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), comunică MOLDPRES.

Diplomatul a reiterat că Grupul Operativ de Trupe Ruse se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și trebuie retras necondiționat împreună cu armele din dotare și stocurile de muniții.

Conducătorul misiunii moldovenești la Viena a subliniat că partea rusă aplică de mai mulți ani acest tertip, arătând Acordul de pace din 21 iulie 1992 la rubrica care cere explicații privind aflarea forțelor militare ale unui stat pe teritoriul altui stat participant la OSCE, ceea ce induce o percepție absolut falsă. Victor Osipov a declarat că în textul documentului lipsește orice mențiune care ar putea fi interpretată ca acceptare a prezenței militare străine. Republica Moldova face o distincție clară între contingentul militar rus din cadrul mecanismului de pacificare existent în Zona de Securitate, pe de o parte, și, pe de altă parte, forțele militare și munițiile staționate ilegal pe teritoriul său.

Victor Osipov a amintit că ultima dată necesitatea retragerii necondiționate a trupelor și munițiilor rusești a fost statuată de Rezoluția Adunării Generale ONU adoptată pe 22 iunie 2018. Anterior, Federația Rusă și-a asumat acest angajament prin subsemnarea Declarației Summit-ului OSCE de la Istanbul.

Diplomatul a cerut să fie înscris în jurnalul ședinței FCS că este inacceptabilă invocarea Acordului din 1992 în rapoartele ce vizează prezența militară rusă în Republica Moldova.

Delegația Federației Ruse pentru chestiuni militare prezentă la forum a anunțat că solicitarea R. Moldova va fi comunicată în capitala rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău